Sport/Voetbal
17308
Voetbal

Advocaat geeft Van Persie basisplaats in Kuip

Robin van Persie staat donderdag in de basis

Robin van Persie staat donderdag in de basis

Robin van Persie heeft donderdag een basisplaats bij Fenerbahçe in de Europese confrontatie met zijn oude liefde Feyenoord. Trainer Dick Advocaat kondigde aan dat de 33-jarige Rotterdammer, die doorbrak bij Feyenoord, gaat starten in De Kuip. ,,Robin speelt weer met ontzettend veel plezier, dat straalt hij ook uit op de training'', zei Advocaat.

Robin van Persie staat donderdag in de basis

Robin van Persie staat donderdag in de basis

De Turkse club kan zich in Rotterdam een kleine nederlaag permitteren. Fenerbahçe voert groep A van de Europa League aan en gaat ook door naar de knock-outfase als het met één doelpunt verschil verliest. "Toch spelen we met het sterkste elftal dat ik op dit moment kan formeren", aldus Advocaat, die Jeremain Lens waarschijnlijk ook een basisplaats geeft. "Ik denk dat Manchester United gaat verliezen in Oekraïne, zodat Feyenoord en Fenerbahçe allebei doorgaan", zei de gelouterde Hagenaar met een kwinkslag.

Advocaat is met Fenerbahçe bezig aan een sterke reeks in de Turkse competitie. De topclub verloor drie maanden geleden voor het laatst en bleef daarna tien duels op rij ongeslagen. "Helaas blijft de koploper ook maar winnen en staan we dus nog steeds zes punten achter. Maar week voor week gaan we wel beter voetballen."

Spelvreugde

Een prominente rol is daarbij weggelegd voor Van Persie, die onder Advocaat weer helemaal is opgeleefd en vaak scoort. "We waren in het begin voorzichtig met hem. Maar hij heeft zijn spelvreugde weer helemaal teruggekregen, dat is voor ons het belangrijkste. Ik had nooit eerder met Robin gewerkt, maar tijdens trainingen en partijvormen zie je pas echt goed hoeveel kwaliteiten hij heeft, zeker in de kleine ruimte. Daar proberen we als Fenerbahçe nog lang van te genieten.'"

Van Persie in actie in Oranje

Van Persie in actie in Oranje

Oranje

Bondscoach Danny Blind heeft Van Persie min of meer afgeserveerd voor het Nederlands elftal. Toch wordt steeds vaker de vraag gesteld of de topschutter aller tijden van Oranje niet moet terugkeren in de nationale ploeg, zeker nu hij wekelijks speelt én scoort. "Daar ga ik niets over zeggen", aldus Advocaat. "Maar bij Fenerbahçe mogen we heel blij zijn met zo'n speler in ons midden."