Nieuws/Sport
1731127
Sport

'Kinderen inspireren bijna net zo mooi als scoren'

ADO-talent geniet van voorbeeldfunctie

Delano Ladan (r.)

Delano Ladan (r.)

Voor ADO Den Haag-aanvaller Delano Ladan is teamgenoot Tom Beugelsdijk een voorbeeld. Niet alleen wil hij net zo belangrijk worden voor de club, ook bewondert de 18-jarige spits Beugelsdijk om zijn maatschappelijke inzet bij de vele projecten van ADO Den Haag. "Ik heb zoveel respect voor alles wat Tom doet, ik wil graag in zijn voetsporen treden en me inzetten voor de samenleving."

Delano Ladan (r.)

Delano Ladan (r.)

ADO Den Haag is een echte volksclub en verricht al jaren veel sociaalmaatschappelijke activiteiten in de regio, onder andere om taalachterstand tegen te gaan, kinderen meer te laten bewegen en aandacht te vragen voor pestgedrag. Activiteiten die de VriendenLoterij mede mogelijk maakt.

Recent deed Ladan mee aan een voetbaltoernooi voor kinderen met een beperking en aan de ADO Den Haag Skills & School on Tour, een project om kinderen te ondersteunen in het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden. „Zelf speel ik al sinds de jeugd voor ADO Den Haag en de kinderen willen meestal weten hoe het voelt nu ik definitief bij de selectie zit. Ik vertel dan dat een echte droom is uitgekomen, maar dat die voor iedereen is weggelegd, mits je hard werkt én plezier hebt. Vooral dat laatste is essentieel, want plezier is de beste motivatie. ’Als ik het kan, kunnen jullie het ook’, roep ik dan altijd.”

Maatschappelijk speler

Maatschappelijk speler

Delano hoopt dat hij zo ’jonge gastjes’ kan inspireren die profvoetballer willen worden. Maar ook voor jeugd met een beperking, door met ze te voetballen en ze te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van voetbal op aangepast niveau. „Als jong ventje was ik helemaal gek van Luis Suarez. Het is me nooit gelukt, maar ik zou het hartstikke leuk gevonden hebben als ik hem in het echt had ontmoet. Ik snap dus goed hoe leuk het is als je als kind ineens oog in oog komt te staan met voetbalhelden.”

Dat ADO enorm leeft in Den Haag, merkt Delano elke dag. Zeker als hij in clubkostuum loopt. „Het kan me niet schelen hoe lang het duurt, ik ga met iedereen op de foto of geef een handtekening. Ik vind het geweldig als ik een glimlach zie bij die kinderen. En ik voel me bevoorrecht dat we dankzij onze bekendheid iets terug kunnen doen in de samenleving. Dat we meewerken aan anti-pestprogramma’s, kinderen motiveren om naar school te gaan, iets van hun leven te maken en meer te bewegen. Dat is bíjna net zo mooi als scoren.”