Sport/Voetbal
1732260573
Voetbal

Jong Oranje krijgt Duitsland, maar de coach had liever Denemarken...

Erwin van de Looi

Erwin van de Looi

BOEDAPEST - Jong Oranje-coach Erwin van de Looi had het donderdag in de halve finale van het EK liever opgenomen tegen Denemarken dan tegen Duitsland.

Erwin van de Looi

Erwin van de Looi

„Ik had een lichte voorkeur voor Jong Denemarken. De Denen spelen iets voorspelbaarder dan de Duitsers en een wedstrijd tegen Denemarken was makkelijker voor te bereiden voor de staf. We moeten tegen Duitsland toch een beetje gokken hoe ze gaan spelen, ze hanteren meerdere systemen.”

Eind maart stonden Duitsland en Nederland in de groepsfase ook al tegenover elkaar. Dat duel eindigde toen onbeslist (1-1). Duitsland maakte kort voor tijd gelijk.

De overwinning op Frankrijk werd maandag niet heel groots gevierd. Van de Looi: „Na het eten moest iedereen zich verplicht laten verzorgen. De jongens waren daarna allemaal heel snel naar de kamer. We hebben hier geen feest gevierd ofzo, we hebben ontspannen ons ding gedaan. We moeten wel weer gewoon door.”

Tikje gehad

Van de Looi merkt dat een groot deel van zijn groep ondanks de jeugdige leeftijd al best wat heeft meegemaakt. „Ze zijn wat gewend. In de groepsfase was er wat negativiteit, nu is er een bepaalde euforie. Ze zijn in staat om die dingen naast zich neer te leggen, te parkeren. Als je bijvoorbeeld naar Perr Schuurs of Sven Botman kijkt, die jongens maak je niet gek. Ze genieten net als de rest van wat er maandag is gebeurd. Zij hebben ook meegemaakt dat ze hun basisplaats kwijtraakten bij hun club of dat je niet bij je club mag blijven. Ze zijn nog jong, maar hebben ook best wel een tikje gehad. Ook Calvin Stengs heeft de nodige kritiek gehad, Myron Boadu ook, Justin Kluivert... Zo kun je nog wel even doorgaan. Ik vind ze wel redelijk stabiel wat dat betreft.”

Van de Looi kreeg veel complimenten, onder anderen van bondscoach Frank de Boer. „Hij appte me voor en na de wedstrijd. Hij had ervan genoten, zei hij. Dat is leuk”, aldus de trainer van de Nederlandse beloften, die vooral ook de berichten waardeerde van mensen die onder de indruk waren van het spel van Jong Oranje. „Dat vind ik eigenlijk nog mooier dan alleen felicitaties voor de overwinning.”