Sport/Wielrennen
1733970
Wielrennen

WK-zilver voor vrouwen op teamsprint

Kyra Lamberink op archiefbeeld

Kyra Lamberink op archiefbeeld

APELDOORN - De Nederlandse vrouwen hebben op de openingsdag bij de WK baanwielrennen zilver gepakt op de teamsprint. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx moesten het in Apeldoorn in de finale afleggen tegen de Duitse vrouwen Miriam Welte en Kristina Vogel.

Kyra Lamberink op archiefbeeld

Kyra Lamberink op archiefbeeld

De Duitse vrouwen pakten eerder brons op de laatste twee WK's, net als op de Spelen van Rio. Het brons ging naar de titelverdedigers uit Rusland, die in de troostfinale China versloegen.

"Een echte teamprestatie'', noemde Braspennincx het zilver, haar tweede WK-medaille na het zilver op keirin in 2015. De Brabantse kreeg daarna hartproblemen en voelde pas dit seizoen dat ze weer op haar oude niveau was. "En eigenlijk nog beter.'' Ze reed zo gretig in de eerste ronde dat ze iets moest inhouden om starter Lamberink niet te vroeg te passeren.

In de finale hield ze - met dat wellicht in het achterhoofd - misschien weer iets te veel in. "Verbeterpuntjes'', meende ze, maar de vreugde om het zilver was er niet minder om. "We hadden ingezet op brons. Dit is zilver met een gouden randje. Ik vond het vooral bijzonder dat we dankzij een snellere tijd dan de Russinnen de finale haalden. En dan ook nog in eigen land, heel vet.''