Sport/Voetbal
1736712971
Voetbal

Mourinho in 2015: ’Ik zou Tottenham nooit coachen’

José Mourinho

José Mourinho

LONDEN - Nu José Mourinho aangesteld is als nieuwe trainer van Tottenham Hotspur, duikt er een uitspraak van de Portugees uit 2015 op. Toen vertelde ’The Special One ’dat hij „Tottenham nooit zou coachen, omdat hij te veel houdt van de fans van Chelsea.”

José Mourinho

José Mourinho

Mourinho deed de uitspraak in aanloop naar de finale van de Capital One Cup tussen zijn toenmalige club Chelsea en Tottenham Hotspur. Toen onthulde hij dat de Spurs hem eerder al op de radar hadden. „Maar ik kon niet gaan. Ik mocht twee jaar niet coachen in Engeland”, aldus Mourinho.

Compensatie

Die afspraak maakte deel uit van zijn vertrekregeling die hij in 2007 met Chelsea afsprak. Tottenham zou zelfs aangeboden hebben compensatie te betalen om Mourinho alsnog als trainer te kunnen aanstellen, maar vond geen akkoord met The Blues.

Op de vraag of hij ooit zou toehappen mocht Tottenham nog eens komen aankloppen, antwoordde Mourinho duidelijk: „Nee. Daarvoor hou ik te veel van de fans van Chelsea.” Vier jaar later - en ruim tien jaar nadat Tottenham zijn eerste poging deed om Mourinho onder contract te leggen - ziet de wereld er ineens helemaal anders uit.

Lille ’geplunderd’

De aanstelling van de Portugees in Londen kent overigens ook gevolgen aan de andere kant van de Noordzee. Het Franse Lille - tegenstander van Ajax in de Champions League - is namelijk ineens twee assistent-trainers kwijt: de Portugezen Joao Sacramento en Nuno Santos, respectievelijk hulptrainer en keeperstrainer, maakten woensdag bekend hun bekende landgenoot te volgen naar Tottenham.

„We weten waar we nu staan en we weten ook dat we daar niet thuishoren”, zei de Portugese trainer over huidige veertiende plek van de Londense ploeg. „Ik wil iedereen die van de club houdt, gelukkig maken. Wat ik kan beloven? Passie. Voor mijn job, maar ook voor mijn club.”

Niet te bescheiden

Mourinho kijkt uit naar de wedstrijden in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium. „Als je dit een mooi stadion noemt, dan ben je te bescheiden. Je moet zeggen dat dit het beste stadion ter wereld is. Dat is de realiteit. Ook het trainingscomplex kan je niet vergelijken met de rest in het Europese voetbal. En ik ben bij heel wat goede clubs geweest. Dat kan je alleen maar vergelijken met enkele clubs uit het American football. Het zijn schitterende accommodaties om in te werken.”