Sport/Voetbal
1736971033
Voetbal

KNVB wil namen van gokkende profvoetballers hebben

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

ZEIST - Zeker 25 voetballers uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hebben de afgelopen maanden gegokt op wedstrijden van hun eigen club of in hun eigen competitie. Ze overtraden daarmee de regels van de KNVB, dat een zerotolerancebeleid hanteert wat betreft matchfixing en daarom het gokken op wedstrijden in de eigen competitie heeft verboden. Een woordvoerder van de voetbalbond bevestigt een bericht hierover van de NOS.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De KNVB zegt bekend te zijn met de meldingen, maar kan volgens een woordvoerder niets doen omdat het de namen van de betrokken spelers niet krijgt van de autoriteiten. In sommige gevallen heeft de Financial Intelligence Unit, die alle meldingen van mogelijke matchfixing onderzoekt, wel de politie ingeschakeld. De KNVB wil ook graag horen om welke spelers het gaat.

„Door dat gebrek aan informatie kan de KNVB geen verder onderzoek doen en/of tot tuchtrechtelijke vervolging overgaan”, meldt de bond. „Die zorg heeft de KNVB recent nogmaals neergelegd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. We hopen op korte termijn samen met de overheid te komen tot een werkbare oplossing, want de sportwereld ontvangt graag de informatie op persoonsniveau, zodat we wel nader onderzoek kunnen doen.”

Zes uit Eredivisie, negentien uit KKD

In sommige gevallen kon de KNVB de afgelopen jaren wel actie ondernemen. Zo werd Jordy Clasie van AZ voor twee duels geschorst, omdat via een account dat op zijn naam stond was gegokt op wedstrijden in het Nederlandse profvoetbal. Tom Beugelsdijk kreeg vorig jaar vanwege gokken een schorsing van vijf wedstrijden.

Volgens de NOS blijkt uit een analyse van de zogeheten Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit, dat zes voetballers uit de Eredivisie en negentien uit de Keuken Kampioen Divisie recentelijk hebben gegokt op duels van hun eigen club of in hun competitie. Ook twee spelers die uitkomen in Jack’s League (de tweede divisie) overtraden de strikte regels wat betreft gokken voor profvoetballers.

Enquete

De Financial Intelligence Unit zegt alle meldingen van mogelijke matchfixing geanalyseerd te hebben. „In gevallen waarbij er voldoende grond was om deze verdacht te verklaren, zijn de betrokken dossiers - die het resultaat zijn van het FIU-onderzoek - gedeeld met de politie. Er zijn echter ook meldingen waarbij er, na FIU-onderzoek, geen indicaties zijn van strafbare feiten. Deze meldingen worden dan ook niet verdacht verklaard”, aldus een woordvoerder.

Spelersvakbond VVCS concludeerde afgelopen najaar na een enquête dat 11 procent van de profvoetballers weleens wedt op wedstrijden uit de eigen competitie. De vakbond gaat bij betaaldvoetbalclubs langs om de spelers voorlichting te geven.