Sport/Wielrennen
1737211
Wielrennen

WK baan: Büchli en Lavreysen in finale keirin

Van Riessen en Braspennincx klaar op sprint

Shanne Braspenninckx

Shanne Braspenninckx

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx zijn bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn op het sprinttoernooi uitgeschakeld in de kwartfinales. De oud-schaatsster uit Leiden redde het niet tegen de Duitse titelverdedigster Kristina Vogel. Braspennincx verloor eveneens van een Duitse, het talent Pauline Sophie Grabosch.

Shanne Braspenninckx

Shanne Braspenninckx

Braspennincx, met zilver van de teamsprint al op zak, verloor de eerste heat na fotofinish nadat ze van kop af bijna een fietslengte voorsprong had genomen. In de tweede heat maakte Grabosch, net 20 jaar, het af. De Brabantse kon leven met het resultaat. ,,Het streven was minimaal kwartfinale, dat is gelukt. Op de teamsprint mikten we op brons en pakte het beter uit'', vertelde ze op het middenterrein van Omnisport, terwijl Van Riessen uitfietste. Zij had met Kristina Vogel een te sterke tegenstander. Van Riessen won weliswaar deze winter het wereldbekerklassement op de sprint maar, erkende ze, dat was dankzij Vogel die na drie zeges de laatste twee wedstrijden uit de reeks liet schieten. Vogel klaarde het karwei in twee heats.

Van Riessen, ook al in bezit van zilver, komt zondag nog uit op keirin, waar vooral Braspennincx kansen ziet. Ze was al een keer tweede, in 2015 op de WK in Parijs, waarna hartproblemen bijna een einde maakten aan haar topsportloopbaan. Braspennincx vocht terug, werd vorig jaar al weer vijfde op de WK in Hongkong op keirin en beleeft een goede winter. ,,Ik was er vandaag op de sprint ook dichtbij, tactisch gaat het elke keer beter. De finale is zondag het doel: en dan is het een open spel.''