Sport/Autosport
1737237668
Autosport

Auto Red Bull vrijdagmiddag gepresenteerd

Overzicht Formule 1-auto's: Max Verstappen in bekende kleuren

Langzaam maar zeker nadert de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. Over ruim een maand, op 5 maart, wordt in Bahrein voor het eerst weer geracet. Voor het zover is presenteren de teams eerst hun nieuwe bolides en wordt natuurlijk nog getest. Red Bull presenteerde vrijdag 3 februari de auto waarmee wereldkampioen Max Verstappen zijn titel gaat verdedigen.

De lancering van de RB19 vond plaats in New York. Red Bull toonde zoals gewoonlijk nog niet de ’echte’ auto, om de concurrentie niet wijzer te maken. De kleuren van de auto zijn oud en vertrouwd. Wel nieuw is dat het topteam tijdens de Amerikaanse races in Miami, Austin en Las Vegas met een speciale livery zal gaan rijden, ontworpen door fans.

Tekst loopt door onder tweet

Nyck de Vries toont de livery van zijn AlphaTauri-wagen acht dagen later aan het publiek, eveneens in New York. De coureur uit Sneek maakte vorig jaar al zijn debuut in de Formule 1, als invaller bij Williams, maar is inmddels verzekerd van een vast zitje.

Tekst loopt door onder tweet

Presentaties

  • 6 februari: Williams
  • 7 februari: Alfa Romeo
  • 11 februari: AlphaTauri
  • 13 februari: Aston Martin en McLaren
  • 14 februari: Ferrari
  • 15 februari: Mercedes
  • 16 februari: Alpine

Haas

Het team van Haas maakte als eerste zijn nieuwe look bekend. De auto van het Amerikaanse team is qua kleurstelling flink veranderd. Kevin Magnussen en de teruggekeerde Nico Hülkenberg zullen in een overwegend zwarte auto gaan rijden, de VF-23. De witte neus is er nog wel, dus aan het vooraanzicht verandert niet veel. Op 11 februari wordt de auto voor het eerst op het circuit van Silverstone getest tijdens een filmdag.

Red Bull

Dat Red Bull de auto presenteerde in New York was niet zo vreemd. De titelsponsor van de regerend constructeurskampioen, Oraclo, komt uit de Verenigde Staten en Red Bull maakte ook de aanstaande overeenkomst met het Amerikaanse Ford wereldkundig. Beide partijen slaan de handen ineen, wat betreft de motor die vanaf 2026 in gebruik wordt genomen én wordt gebouwd door Red Bull Powertrains. De kleuren van de RB19 zijn oud en vertrouwd. Verder liet Red Bull zoals gewoonlijk nog weinig zien van de nieuwe auto van Max Verstappen en Sergio Pérez.

Testdagen

Voor de lichten op 5 maart doven voor de start van het nieuwe seizoen dienen de auto’s natuurlijk eerst een officieuze vuurdoop te beloven, om alle nieuwe snufjes te testen. In het verleden werden in aanloop naar de openingsrace vaak twee testsessies op verschillende circuits ingepland. Dit keer is er voor de teams slechts sprake van één sessie. Dit om kosten te besparen en omdat de regels deze winter niet dramatisch op de schop gaan.

Op 23, 24 en 25 februari mogen de rijders op het circuit van Bahrein, waar ruim een week later de seizoensopening plaatsvindt, onbeperkt kilometers worden gemaakt. Normaliter is de baan ’s morgens én ’s middags vier uur open, met tussendoor een lunchpauze van een uur.