Sport/Wielrennen
1738385589
Wielrennen

Tadej Pogacar verstevigt leiderspositie UAE Tour met ritzege

Tadej Pogacar.

Tadej Pogacar.

De derde etappe in de UAE Tour is gewonnen door de Sloveen Tadej Pogacar. De renner van UAE Emirates was in een sprint bergop met Adam Yates (Ineos-Grenadiers) de rapste. Hij verstevigt hierdoor zijn leiderspositie.

Tadej Pogacar.

Tadej Pogacar.

166 kilometer met één beklimming met de top op 1430 meter kregen de renners voorgeschoteld. De kopgroep die zich bij de start van de rit vormde, werd 8 kilometer voor de meet - op de Jebel Hafeet, de slotklim - bijgehaald, want de klassementsrenners roerden zich voorin.

Leider Pogacar moest bij Yates in de achtervolging, die weg demarreerde. Sepp Kuss moest namens Jumbo-Visma op dat moment passen. Ook Joao Almeida kon het niet bijhouden. Yates probeerde Pogacar te lossen, maar dat lukte niet. In de sprint bleek Pogacar vervolgens de sterkste.

Best zwaar

De rest van de concurrentie volgde op ruime achterstand van de voorste twee (48 seconden). Pogacar won vorig jaar ook een etappe met aankomst op de Jebel Hafeet. Na die rit werd de Ronde van de Emiraten afgebroken vanwege besmettingen met het coronavirus. Yates werd toen als eindwinnnaar uitgeroepen. De Brit van Ineos Grenadiers heeft in het klassement 43 seconden achterstand op Pogacar. De wielerronde door woestijngebied telt nog vier etappes, met één bergrit daarbij.

„Het was best zwaar, maar ik wilde wel heel graag deze etappe winnen”, zei Pogacar aan de finish. „Er was stress in het peloton uit angst voor waaiers, maar mijn ploeg deed het fantastisch en bracht me in een zetel naar de voet van de klim. Tijdens de beklimming hoefde ik alleen maar te reageren op aanvallen”, aldus de renner van Team Emirates.

Van der Poel

De Italiaan Antonio Tiberi stapte niet meer op de fiets in de derde etappe. De 19-jarige renner van Trek had te veel last van de verwondingen die hij opliep bij zijn merkwaardige val in de tijdrit op maandag. Tiberi reed in vloeiende stijl op de finish af, maar verloor op onverklaarbare wijze ineens de macht over zijn stuur en ging vlak voor de meet onderuit met zijn fiets.

Mathieu van der Poel won eerder deze week nog de eerste rit in de UAE Tour, maar moest de Emiraten met zijn ploeg Alpecin-Fenix verlaten vanwege een positieve coronatest bij een staflid.