Sport/Wielrennen
1740275388
Wielrennen

’Onverstandig en bijna onverantwoord’

Nederlandse wielerbond spreekt zich uit tegen doorgaan Spelen

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond

De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio komende zomer.

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond

„In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels zaterdag.

Met name grote sportbonden in de Verenigde Staten hebben al gezegd dat zij voor uitstel van de Spelen in Tokio zijn gezien de mondiale coronacrisis. Het Internationaal Olympisch Comité twijfelt en wil pas later een beslissing nemen. Wintels is hierover in contact met NOC*NSF en wil graag dat de sportkoepel en de sportbonden op korte termijn met een gezamenlijk standpunt komen.

„Ofwel wij begeleiden, faciliteren en beschermen onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat doorgaan van of deelname aan de Spelen op het geplande moment juli 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste.”

Wintels stelt dat het sportief en financieel belang van de Olympische Spelen nooit en te nimmer bovengeschikt mogen zijn aan dat van de gezondheid van mensen. „KNWU-bestuur en directie vinden het nauwelijks verantwoord dat we enerzijds de olympische sporters geen beschermde, veilige trainingsfaciliteiten meer kunnen bieden, maar anderzijds wel de gedachte in stand blijft dat de Spelen in juli gewoon van start gaan. We weten dat sporters er altijd alles aan doen en tot het uiterste gaan om hun grote doel te bereiken. Daarmee komen sporters en begeleiders in de verleiding ieder op hun eigen wijze te blijven trainen waarmee ze mogelijk risico’s nemen ten aanzien van hun gezondheid en die van anderen.”

„Er is niets ergers dan sporters en hun begeleidingsteams hun olympische droom af te nemen waaraan ze jaren gewerkt hebben”, stelt Wintels. „Wij kunnen als wielerbond de sterkste en meest kansrijke delegatie ooit sturen. Zolang de Spelen als doel en perspectief overeind staan, houden we deze onmogelijke spagaat voor de sporters en begeleiders in stand, hetgeen met het voortschrijden van de tijd nauwelijks meer verantwoord is.”