Sport/Schaatsen
1742325
Schaatsen

Titelprolongatie bij WK sprint wordt zware opgave

Verbij met vreemd gevoel in China

caption

caption

Met een flinke brok onzekerheden in zijn maag, bereidde Kai Verbij (23) zich deze week voor op het WK sprint. De moraal van de regerend wereldkampioen is na zijn door een liesblessure in het water gevallen olympische missie niet bepaald huizenhoog.

caption

caption

"Ik loop hier met een vreemd gevoel rond. Ik heb niet echt kunnen genieten van de Spelen. Ik wilde presteren. Dat is niet gelukt en dat is een domper", aldus Verbij, die in Pyeongchang na negen weken zonder wedstrijden negende werd op de 500 en zesde op de 1000 meter. "Aan de andere kant is het fijn om na het olympisch dorp weer in de ‘normale’ wereld te zijn. Al heb ik na bijna vier weken van huis ook wel een beetje heimwee."

Met het niveau van vorige week kan Verbij in China niet meedoen voor titelprolongatie, zo verwacht hij. "Ik wil persoonlijk vooral weer lekker schaatsen. Als dat lukt, ben ik blij. Maar het blijft afwachten hoe de rest gaat reageren nu de spanning van de Spelen er even vanaf is geweest. Het was voor iedereen toch een heftige periode."

Havard Lorentzen, de olympische laureaat op de 500 meter, is de grote favoriet in de ogen van Verbij, die met Kjeld Nuis en Ronald Mulder de Nederlandse afvaardiging vormt.

"Hij is op de 500 meter gewoon verschrikkelijk snel. Maar goed, je moet er op alle vier de afstanden staan en vaak worden er toch wel fouten gemaakt. Vorig jaar maakte ik er ook eentje. Maar dat kon ik me toen permitteren, aangezien ik een grote voorsprong had. Die zal ik nu zeker niet hebben."

Verbij werd vorig jaar na Jan Bos (1998), Erben Wennemars (2004 en 2005), Stefan Groothuis (2012) en Michel Mulder (2013 en 2014) de vijfde Nederlandse wereldkampioen sprint ooit.