Sport/Schaatsen
1744181
Schaatsen

Nuis begint prima in Changchun

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis heeft zaterdag tijdens de eerste 500 meter van het WK sprint laten zien dat hij daadwerkelijk met een prijs als doel naar Changchun is afgereisd.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

De Nederlander, die op de Winterspelen goud won op zowel de 1000 als de 1500 meter, ging rond in 35,21, goed voor een twaalfde tijd. Met het oog op de 1000 meter die nog volgt een prima startpunt.

Nuis was 0,32 langzamer dan de Noor, Havard Lorentzen, die de olympische 500 meter op zijn naam schreef en in China de eerste race won. De verschillen klein met de andere podiumklanten waren echter klein. De Japanner Daichi Yamanaka (+0,03) en de Chinees Tingyu Gao (+0,05) werden tweede en derde.

Ronald Mulder, de tweede Nederlandse troef, zette een tijd van 34,98 op de borden en werd daarmee vierde. Kai Verbij kwam in de laatste rit na precies 35,03 seconden over de meet: zevende. De titelverdediger kende geen ideale voorbereiding. Een liesblessure, opgelopen tijdens het OKT, hinderde hem in aanloop naar de Spelen, waar hij genoegen moest nemen met een negende (500 meter) en zesde plaats (1000 meter).

Ook Mulder kende een moeizame periode. Een virus speelde hem parten in aanloop naar Pyeongchang, waar hij zijn tweelingbroer Michel had willen opvolgen als olympisch kampioen op de 500 meter. De sprinter bleef echter ver verwijderd van de prijzen. De 1000 meter wordt later op de dag verreden. Zondag wordt het tweeluik voor een tweede keer afgewerkt.

Bij de vrouwen opende Jorien ter Mors, die vorig jaar brons pakte, het toernooi met een derde plek.