Nieuws/Sport
1744924
Sport

Voor de eerste keer verliest een landskampioen twee keer van een promovendus

Avondje NAC bezorgt Feyenoord fikse kater

Sadiq Umar schiet uit een strafschop de 2-1 binnen.

Sadiq Umar schiet uit een strafschop de 2-1 binnen.

Een ouderwets avondje NAC heeft Feyenoord een kater van jewelste bezorgd. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst ging in Breda met 2-1 onderuit.

Sadiq Umar schiet uit een strafschop de 2-1 binnen.

Sadiq Umar schiet uit een strafschop de 2-1 binnen.

Een bittere pil voor de Rotterdammers, die juist in euforische stemming waren na het bereiken van de bekerfinale afgelopen woensdag.

Al na een paar minuten ontbrandde de avond in Breda. Sadiq Umar, de nieuwe publiekslieveling in het Rat Verlegh Stadion, brak door de Rotterdamse defensie, maar stuitte op Brad Jones. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf geen strafschop, tot woede van NAC-coach Stijn Vreven. De Belg ging compleet uit zijn dak langs de zijlijn en werd door Nijhuis naar de tribune gestuurd. Al de derde keer dit seizoen dat Vreven voortijdig moest vertrekken.

Vloek

Na een kwartier spelen rekende Jens Toornstra namens Feyenoord af met de vloek van de uitwedstrijd. De middenvelder had ruim twee jaar het net niet buitenshuis gevonden, maar rondde nu een combinatie via Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis, Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena koeltjes af. Lang konden de Rotterdammers niet van de voorsprong genieten. 

Nadat Umar zich weer van de complete Rotterdamse defensie had ontdaan en op doelman Jones was gestuit, was de rebound een prooi voor Thierry Ambrose. Kort na rust kreeg de thuisploeg zelfs een strafschop, toen Jones Umar neerduwde in het strafschopgebied, terwijl de bal al lang weg was. De spits van NAC was even daarvoor in een duel licht doorgegaan op Jones, die als 'vergelding' Umar een duwtje gaf.

Thetraal

De lange aanvaller ging theatraal naar de grond, maar de assistent-scheidsrechter fluisterde Nijhuis in dat hij een strafschop moest geven. Dat buitenkansje werd door Umar benut. Feyenoord slaagde er in de tweede helft (ondanks het inbrengen van Robin van Persie en Dylan Vente) niet meer in om te scoren, waardoor voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie een landskampioen twee keer verloor van een gepromoveerde club.