Sport/Wielrennen
1745652
Wielrennen

Bos pakt op kilometer tijdrit het brons

Hoogland snelt naar goud op WK baan

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland heeft bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn de wereldtitel op de kilometer tijdrit veroverd. Theo Bos completeerde het Nederlandse succes met een bronzen plak. 

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland

Hoogland was in de finale goed voor een tijd van 59,459, nog een tiende sneller dan in de kwalificaties. Ook Bos, wereldkampioen van 2005, bleef onder de minuut: 59,955. Het zilver was voor de Australische wereldkampioen sprint Matthew Glaetzer in 59,745.

Hoogland, die de hele week last had van zijn luchtwegen, had al goud op zak van de teamsprint maar vloog er in het sprinttoernooi al in de achtste finales uit. De laatste keer dat Nederland goud won op de kilometer tijdrit was in 2010, toen Teun Mulder zijn tweede wereldtitel veroverde.

Lees ook:  - Hoogland opgelucht met goud: 'Ik was woedend' - Bos na - brons: 'Misschien laatste WK'

Het slotonderdeel op de WK baan in Apeldoorn leverde Nederland geen dertiende medaille op. De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt wonnen de koppelkoers, een onderdeel dat in Tokio 2020 weer op het olympisch programma staat. Albert Torres en Sebastian Mora pakten namens Spanje het zilver. De Australiërs Cameron Meyer en Calum Scotson gingen met het brons aan de haal.Roy Pieters en Wim Stroetinga kwamen in het stuk niet voor. Het Nederlandse koppel werd elfde.