Sport/Wielrennen
17469376
Wielrennen

Tom Dumoulin: ’Zou een schande zijn als we daar niet alles aan doen’

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin.

IRUN - Tom Dumoulin hoopt vanaf dinsdag in de eerste week van de Vuelta te kunnen laten zien dat hij de topvorm heeft en de Jumbo-Visma-ploeg zodoende in zijn dienst gaat rijden.

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin.

Tijdens de Tour de France stelde de ploeg (inclusief Dumoulin) zich nog in dienst van Primoz Roglic, die op de voorlaatste dag het geel verspeelde aan de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar.

Pijnlijk

„Dat was pijnlijk maar hoort ook bij het racen”, aldus Dumoulin. „Ik heb geaccepteerd hoe het is gelopen”, zei Roglic op zijn beurt. „Het lijkt er op dat de derde week van de Vuelta iets minder zwaar is. Misschien is dat gunstig voor mij. Tom en ik zijn de leiders van onze ploeg hier in de Vuelta. Als blijkt wie de beste is, dan werkt de hele ploeg voor de beste.”

De 30-jarige Roglic start als titelverdediger aan de eerste heuvelachtige etappe van Irun naar Arrate. Dumoulin denkt nog wel eens aan vijf jaar geleden, toen hij in de laatste bergetappe zijn rode leiderstrui verspeelde. „Maar ik won ook twee etappes en bijna de hele ronde”, stelde hij. „Daar ben ik nog steeds wel trots op.”

Froome

Dumoulin denkt dat de concurrentie voor hem en Roglic uit de hoek van Thibaut Pinot, Alejandro Valverde en Richard Carapaz komt. „Verder weet ik niet hoe Chris Froome ervoor staat”, zei hij over de Brit die na tien jaar afscheid neemt bij Ineos Grenadier. „Hij blijft een van de beste renners van de laatste jaren.”

De voorbereiding op de Vuelta was niet ideaal, weet Dumoulin met de laatste etappe van een maand geleden van de Tour nog vers in zijn achterhoofd. „Ik heb twee weken rust genomen en nog Luik-Bastenaken-Luik gereden”, zei hij. „Maar alle deelnemers hebben dezelfde problemen. Alle wedstrijden komen snel achter elkaar. Maar nu we er toch zijn, zou het een schande zijn als we er niet alles aan zouden doen om deze Vuelta te winnen. Dit is gewoon weer een nieuwe kans voor ons.”