Sport/Tennis
1748404627
Tennis

Tennisbonden: geen punten op Wimbledon als (Wit-)Russen niet welkom zijn

Daniil Medvedev

Daniil Medvedev

LONDEN - De overkoepelende organisaties in het tennis ATP (mannen) en WTA (vrouwen) delen op de komende editie van Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst uit aan de deelnemende spelers. Dit omdat het grandslamtoernooi in Londen weigert spelers uit Rusland en Wit-Rusland toe te laten, vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Daniil Medvedev

Daniil Medvedev

„Als er niets verandert, zien wij tot onze grote spijt geen andere mogelijkheid”, aldus ATP. „Discriminatie door individuele toernooien door spelers uit bepaalde landen de toegang te weigeren, is niet acceptabel voor ons. Dit ondermijnt onze principes.” WTA sloot zich kort na de mededeling van ATP bij dit standpunt aan. De toernooien in aanloop naar Wimbledon, zoals Queen’s en Eastbourne, behouden wel hun ATP-punten.

Medvedev en Azarenka

Tennisorganisaties hebben Rusland en Wit-Rusland wel uitgesloten van teamcompetities. Op individuele toernooien zijn spelers uit die landen wel welkom, mits onder neutrale vlag. Wimbledon wijkt als eerste van deze regel af. Onder meer de nummer 2 bij de mannen, de Rus Daniil Medvedev, en tweevoudig Australian Open-kampioene Victoria Azarenka uit Wit-Rusland missen daardoor het toernooi.

Wimbledon noemt de maatregel in een eerste reactie disproportioneel. „We zijn zeer teleurgesteld. Er is internationaal sprake van een zeer ingewikkelde situatie vanwege de oorlog. De omstandigheden zijn extreem. Daar zouden ATP en WTA ook rekening mee kunnen houden. Helaas is dat niet gebeurd.” Wimbledon is het derde grandslamtoernooi van het jaar en vindt plaats van 27 juni tot 10 juli.