Nieuws/Sport
1756389
Sport

Alle juryrapporten en nieuwe standen Schaatser van het Jaar

’Ter Mors is iemand die op alle afstanden hard kan rijden’

Jorien ter Mors krijgt 75 punten van Annamarie Thomas.

Jorien ter Mors krijgt 75 punten van Annamarie Thomas.

„Als die meid op alle langebaanafstanden gaat meedoen, kan ze eveneens alles winnen”, zegt jurylid Annamarie Thomas over Jorien ter Mors, die afgelopen weekend in Changchun de WK sprint won.

Jorien ter Mors krijgt 75 punten van Annamarie Thomas.

Jorien ter Mors krijgt 75 punten van Annamarie Thomas.

Na het veiligstellen van haar titel riep Ter Mors dat voor haar de cirkel rond is op de sprintafstanden. De drievoudig olympisch kampioene opperde het idee om zich vanaf volgend seizoen op het allrounden te gaan focussen. Thomas juicht dat toe. „Het lijkt mij een logische stap”, zegt de oud-schaatsster. „Jorien heeft zoveel in haar mars, joh. Ze kan de 500 meter tot en met de vijf kilometer aan, met die lange poten van haar. Het zal lastig zijn om binnen één seizoen klaar te zijn voor die overgang, maar in potentie is zij iemand die op alle afstanden hard kan rijden.”

Ter Mors heeft met haar eindzege in Changchun bovendien een grote stap voorwaarts gezet in het klassement Schaatser van het Jaar, zoals Kjeld Nuis dat bij de mannen heeft gedaan. De 28-jarige Enschedese, die in Pyeongchang olympisch goud won op de 1000 meter, heeft Ireen Wüst ingehaald als koploper. Wüst zal komend weekeinde op de WK allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam flink aan de bak moeten om Ter Mors nog te passeren op de ranglijst, aangezien beide schaatssters hoogstwaarschijnlijk niet deelnemen aan de World Cup-finale in Minsk een week later.

Thomas: „Als Ireen straks wereldkampioen allround wordt, is dat super- superknap. Maar als je kijkt naar het verrassingseffect, vind ik Jorien tot dusver de grote winnares van het jaar. Die meid heeft in het begin van het seizoen grote tegenslagen moeten overwinnen en zet op het juiste moment de Nederlandse sprintvrouwen op de kaart. Ik vind het helemaal top.”