Nieuws/Sport
1758295
Sport

Oltmans keert terug bij Pakistan

Roelant Oltmans keert terug bij de Pakistaanse ploeg.

Roelant Oltmans keert terug bij de Pakistaanse ploeg.

Roelant Oltmans is per direct benoemd tot bondscoach van de Pakistaanse hockeyploeg. Het is de tweede keer in zijn carrière dat de Nederlander de leiding krijgt over het mannenteam van het land. Hij heeft een contract getekend voor 2,5 jaar.

Roelant Oltmans keert terug bij de Pakistaanse ploeg.

Roelant Oltmans keert terug bij de Pakistaanse ploeg.

Eerder stond Oltmans tijdens de Olympische Spelen van Athene (2004) ook al aan het roer bij Pakistan. In Athene eindigde Pakistan als vijfde. 

Oltmans: "Ik heb de afgelopen dagen stevig moeten onderhandelen met de Pakistaanse bond om mijn contract waterdicht te krijgen, maar afgelopen dinsdag is alles rondgekomen. Ik weet zo langzamerhand wel hoe het werkt in een land als Pakistan, dus ik wil niet voor verrassingen komen te staan."

In september vorig jaar werd Oltmans vanwege tegenvallende prestaties ontslagen als bondscoach van India. In 2013 begon hij daar als High Performance Director, in zijn laatste twee jaar was hij bondscoach. "Ik had in India nog wat werkzaamheden met talentvolle jeugd, maar van de Pakistaanse bond moest ik daar mee stoppen. Vanwege een conflict of interest zoals ze dat in Pakistan noemen en daar heb ik begrip voor."

De 63-jarige Oltmans vloog gisteren naar Karachi waar het team zich voorbereidt op de Commonwealth Games, het prestigieuze toernooi dat op 5 april in Gold Coast City (Australië) begint. "Het wordt een druk jaar voor Pakistan, want naast de Commonwealth Games doet Pakistan ook mee aan de laatste editie van de Champions Trophy, in juni in Breda. In augustus zijn er de Asian Games in Indonesië, waar een ticket te verdienen is voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. In oktober is er het toernooi om de Asian Champions Trophy in Oman en eind dit jaar natuurlijk het WK in India, waar Pakistan in de poule is ingedeeld met Nederland, Duitsland en Maleisië.”

Pakistan is ver weg gezakt in het mondiale hockey en staat op de dertiende plaats op de wereldranglijst. Het laatste grote succes dateert uit 1994(!) toen in Sydney onder leiding van Hans Jorritsma de wereldtitel werd veroverd. De huidige ploeg wist zich niet te kwalificeren voor het WK in 2014 in Den Haag en ontbrak ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. "In Pakistan moeten ze realistisch zijn en niet denken dat we gelijk om de medailles mee gaan doen. Zeker niet op de toernooien waar de hele wereldtop aanwezig is. Maar misschien wel bij de Aziatische toernooien."