Sport/Schaatsen
1761355
Schaatsen

Schaatster aast op wereldrecord en wil mijlpaal Niemann slechten

Wüst op recordjacht: 'Heel mooie momenten'

Ireen Wüst.

Ireen Wüst.

Ze heeft zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt in de internationale schaatswereld, maar toch heeft Ireen Wüst nog een paar doelstellingen over.  

Ireen Wüst.

Ireen Wüst.

De 31-jarige Brabantse wil de komende jaren het recordaantal wereldtitels allround van Gunda Niemann overnemen. De voormalige topschaatsster uit Duitsland veroverde acht keer goud bij dit toernooi. Wüst kan komend weekeinde bij het WK allround voor eigen publiek in Amsterdam op zeven komen.

"Daarnaast ben ik de internationale schaatsunie ISU dankbaar", laat de titelverdedigster weten. "Het WK allround in 2019 is in Calgary en de WK afstanden in 2020 in Salt Lake City. Dat zijn twee heel mooie momenten voor mij om een wereldrecord te rijden, want dat ontbreekt nog op mijn erelijst."

Wüst weet nog niet voor welke ploeg en onder welke trainer-coach ze volgend seizoen zal rijden. De huidige sponsor Justlease.nl stopt ermee. "Het komt wel goed, ik heb er vertrouwen in na zo'n succesvol seizoen. Maar als zich geen nieuwe sponsor aandient, is dat voor mij zeker geen reden om te stoppen."

'Loopschoenen mee naar Hawaii'

Voor Wüst is het schaatsseizoen na het WK allround komend weekeinde in Amsterdam klaar. Door haar matige voorseizoen heeft de beste olympiër aller tijden van Oranje weinig meer te winnen bij de wereldbekerfinale over anderhalve week in Minsk. "Nee, na dit weekeinde houd ik het voor gezien. We gaan daarna eerst even een paar dagen skiën en dan gaan we drie weken naar Hawaii. We wilden ver weg en nu kan het. In het verleden begon ik na de Winterspelen vrij snel weer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Half april wordt nu eind april, heerlijk toch?"

Sportfanaat Wüst gaat niet alleen voor de zon en voor de rust samen met haar levensgezel Letitia de Jong, Nederlands kampioene sprintvierkamp, naar het paradijselijke eiland. "Ik kan mezelf toch niet lang koest houden. Ik ga zeker weer een beetje surfen, zoals een paar jaar geleden op Bali. De loopschoenen gaan ook gewoon mee in de koffer, maar laat mijn vriendin dat maar niet horen. Dan krijg ik meteen ruzie."