Sport/Voetbal
176352067
Voetbal

Mogelijk financiële hulp aan voetbalclubs

ING treedt in gesprek met KNVB en ECV over noodfonds

ING is in gesprek met de KNVB en de ECV.

ING is in gesprek met de KNVB en de ECV.

ZEIST - Na wekenlang niets van zich te hebben laten horen en op de handen gezeten te hebben, is KNVB-hoofdsponsor ING toch in gesprek gegaan met de voetbalbond en de Eredivisie-clubs voor mogelijke financiële hulp van de bank aan de bedrijfstak betaald voetbal. De bank denkt bijvoorbeeld aan noodleningen om de clubs bij te staan als ze komende maanden in liquiditeitsproblemen komen vanwege het gebrek aan inkomsten, terwijl de uitgaven doorlopen.

ING is in gesprek met de KNVB en de ECV.

ING is in gesprek met de KNVB en de ECV.

De financiële nood is vooral hoog in de lagere regionen van het profvoetbal. Dinsdag stond in Telesport al dat de topvier (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ) voldoende geld in kas hebben om de periode tot het nieuwe seizoen te overbruggen. Deze clubs vragen ook geen loonoffer van hun spelers. Maar clubs als RKC Waalwijk, Willem II, FC Den Bosch, De Graafschap en Go Ahead Eagles vroegen vrijwel onmiddellijk werktijdverkorting en WW aan voor zowel kantoorpersoneel als spelers.

Een woordvoerder van ING bevestigt de gesprekken met de KNVB over financiële hulp voor de clubs. Welke opties er op tafel liggen wilde de bank niet zeggen. „Inhoudelijk doen we hier geen uitspraken over.” Wel stelt ING dat de bank niet per definitie gratis geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) kan ophalen om bedrijfssectoren door de coronacrisis te slepen. Alleen voor kortlopende en risicovolle liquiditeit kunnen banken in ruil voor onderpand bij de ECB vragen voor financiering met een nul- of zelfs een negatieve rente. Dit gaat volgens de ING-zegsman niet op voor overbruggingskrediet of andere financiële hulp aan door de coronacrisis getroffen bedrijven of sectoren. „Dat is geld voor een langere termijn en gaat via een combinatie van financiering die de bank ophaalt, bij de ECB, de geldmarkten of spaargeld. Over die hele mix betaalt ING ook rente.”

Hoewel 80 procent van de profclubs bankiert bij Rabobank, klopte de KNVB voor het noodplan eerst aan bij hoofdsponsor en huisbank ING. Rabobank kon gisteren niet reageren op de vraag hoeveel voetbalclubs bij de bank hebben aangeklopt om hulp. Banken, onder wie ING en Rabo, hebben bedrijven in nood een halfjaar uitstel op aflossingen gegeven. Ook loopt de aanvraag van overheidsregels zoals de Garantie Ondernemersfinanciering (GO) via de huisbank. De KNVB en de Eredivisie CV wilden eveneens geen toelichting geven op de besprekingen met ING. Vanuit de voetbalbond kwam wel het geluid dat de KNVB geen volledig noodfonds gaat optuigen met geld van de bond. Het wil geen risico nemen met het oog op de eigen bedrijfsvoering in Zeist. Mattijs Manders, directeur ECV, vertelde alleen: „We proberen als Eredivisie met alle clubs, schouder aan schouder, de crisis het hoofd te bieden.”

Telegraaf Premium: Klik op onderstaande links voor twee columns van chef voetbal Valentijn Driessen over een eventueel noodfonds: