Sport/Schaatsen
1765051
Schaatsen

Olympisch kampioen rijdt WK allround toch weer op 'oude' schaatsen

Kramer: 'Denk dat het weer oké is'

Sven Kramer

Sven Kramer

Sven Kramer rijdt het WK allround komend weekeinde in het Olympisch Stadion in Amsterdam toch weer gewoon op zijn 'oude' schaatsen, de Viking Nagano.

Sven Kramer

Sven Kramer

De negenvoudig titelhouder verscheen bij de Winterspelen eind vorige maand in Zuid-Korea plotseling op blauwe ijzers (Viking Sapphire) op het ijs voor de massastart. Dat beviel goed, maar het 'experiment' is vooralsnog niet voor herhaling vatbaar.

"Ik heb in mijn loopbaan misschien wel vijftig keer gewisseld van schaatsen", legt Kramer uit. "Dat waren zwarte ijzers en dat zag verder niemand. Nu viel het in Gangneung echter wel op, omdat het blauwe ijzers waren. Het is niet zo dat ik er bij het WK nu niet voor kies. Ik heb er juist alleen voor de olympische massastart voor gekozen wegens de krappere bochten. Het is een ander wedstrijdtype, niet te vergelijken met een allroundtoernooi."

Stabiliteit

Volgens Kramer geven de nieuwe ijzers hem wel wat meer stabiliteit en comfort in de bochten. "Maar dat zal voor iedereen anders aanvoelen. Iedere schaatser heeft een andere techniek en stelt andere eisen aan zijn materiaal. Ik denk wel dat de nieuwe buizen de toekomst vormen voor veel schaatsers en waarschijnlijk ook voor mij. Ik heb er nu gewoon nog geen tijd voor om het volledig uit te proberen. Maar ik geloof absoluut in het product."

Kramer eindigde op de olympische 10.000 meter, de enige titel die op zijn erelijst nog ontbreekt, op de troosteloze zesde plek. Zijn coach Jac Orie maakte na die pijnlijke race bekend dat de afzet van het linkerbeen bij zijn kopman al het hele seizoen niet optimaal is. Een euvel dat vooral op de langste afstand voor haperingen zorgt.

Goed genoeg

"Ik denk wel dat het nu weer oké is", reageert Kramer desgevraagd behoedzaam. "Ik moet het gewoon doen met die afzet zoals het nu is. Ik denk dat het goed genoeg is, maar de ene keer gaat het beter dan de andere keer. Het is zoals het is."

Schrik voor de 10.000 meter op het WK heeft hij in geen geval, verzekert hij. "Nee, ik was voor die race in Gangneung graag fitter en beter geweest, maar dat was helaas niet zo. Maar zoals ik me nu voel, is het goed genoeg voor het WK allround. Ik hoef me voor dit toernooi zeker niet op te laden."