1766319
Wielrennen

Poels blijft tweede in algemeen klassement Parijs-Nice

Sanchez behoudt leiderstrui, Cousin pakt ritzege

Jerome Cousin komt als eerste over de streep.

Jerome Cousin komt als eerste over de streep.

De Fransman Jerome Cousin heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen.

Jerome Cousin komt als eerste over de streep.

Jerome Cousin komt als eerste over de streep.

De renner van Direct Energie bleef samen met zijn medevluchter Nils Politt uit Duitsland net uit de greep van het sprintende peloton. Diens landgenoot André Greipel won de sprint om de derde plaats. Mike Teunissen was de beste Nederlander: achtste. Voor Cousin (28) was het zijn tweede zege als wielerprof. Vijf jaar geleden won hij een etappe in de Ster van Bessèges.

Poels

In het algemeen klassement bleef de Spanjaard Luis Leon Sanchez de leider. De routinier van Astana heeft 15 seconden voorsprong op Wout Poels, de Limburger die woensdag de individuele tijdrit won. De Fransman Julian Alaphilippe is derde. De zesde etappe telt vijf hellingen waarvan de laatste, de Cote de la Colle sur Loup, niet heel lang is (1,9 km) maar een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent kent.

Cousin en Politt behoorden tot een vroege kopgroep die verder bestond uit de Fransen Nicolas Edet en Julien El Fares. Het viertal had op de top van de Col de Lagarde-d'Apt, de zwaarste klim van de dag, nog 5.30 voorsprong. Politt, al jaren rijdend voor Katoesja, benutte de laatste hindernis, de Cote de la Marquise met de top op 13 kilometer voor de streep, om weg te rijden bij zijn medevluchters.

Slim gespeeld

Cousin kon hem als enige achterhalen en speelde het spel tot de finish in Sisteron perfect. "Ik heb het slim gespeeld. Niet leuk voor hem, maar ik heb hard genoeg gewerkt om die voorsprong tot boven de vijf minuten te krijgen. Ik vind niet dat deze zege gestolen is", vertelde de met een opvallende baard getooide Fransman.

Sanchez weet dat er nog zware ritten komen, maar heeft vertrouwen in een goede afloop. "Vooral dankzij de kracht van onze ploeg. Maar 15 seconden is niet veel en het wordt hier naar het einde toe altijd nerveus."