Nieuws/Sport
176718
Sport

Ajax schrijft historie: 'Ongelooflijk, hoe bizar is dit'

De voetbalsters van Ajax vieren de titel.

De voetbalsters van Ajax vieren de titel.

De ontlading op sportpark De Toekomst was enorm, nadat Marjolijn van den Bighelaar in de slotseconden de bevrijdende 2-1 binnenschoot tegen ADO Den Haag. De Ajax Vrouwen werden daarmee voor het oog van honderden toeschouwers voor het eerst in de historie landskampioen.

De voetbalsters van Ajax vieren de titel.

De voetbalsters van Ajax vieren de titel.

Ook Benno Nihom ging volledig uit zijn dak. De assistent-trainer, die volgend seizoen Ed Engelkes opvolgt als hoofdcoach, greep zijn tweede titel binnen een maand. Eerder in mei werd Nihom met de zaterdagvoetballers van AFC al kampioen van de Eerste Klasse.

„Hoe bizar is dit”, lacht de jonge trainer hartelijk. „Het komt zo onwerkelijk over, maar het is allemaal waar. Volgend seizoen met AFC in de Hoofdklasse uitkomen en met Ajax in de Champions League. Ik ben er ongelooflijk blij mee dat ik dit mag meemaken. Wat een seizoen!” Op verzoek van de fotografen laat Nihom zich vervolgens samen met andere leden van de technische staf vereeuwigen met de kampioensschaal.

Het massaal opgekomen publiek zorgt voor een bijzonder sfeervolle ambiance. Een stralende Daphne Koster loopt liefkozend met haar kind tussen de fans door, achtervolgd door enkele fotografen. Nihom kijkt geamuseerd toe. Wanneer bij hem de rust weer een beetje teruggekeerd is, volgt een analyse van een enerverend voetbaljaar. „Je wordt kampioen over een heel seizoen. Als je daarin slechts één wedstrijd hebt verloren (uit tegen PSV met 1-0, red.), heb je het gewoon uitstekend gedaan. Dan ben je ook de terechte winnaar.”

Dit voetbaljaar zijn de Ajax Vrouwen nog meer naar elkaar toegegroeid, ten opzichte van vorig seizoen. Volgens Nihom is er ook meer stabiliteit gekomen in de ploeg. „We kunnen tegen een stootje en raken niet in paniek als wij op achterstand komen. We blijven georganiseerd voetballen. Ik denk dat dit alles heeft geresulteerd in dit landskampioenschap. Ed is daar natuurlijk verantwoordelijk voor en wij hebben hem daarin ondersteund.”

Vijf jaar geleden begon Nihom aan het project ’Ajax Vrouwen’. „Ik ben gelijktijdig met Ed hier gekomen om er iets moois van te maken. Maar vorig seizoen, toen wij in de slotfase van de competitie naast de titel grepen, rezen bij mij twijfels of ik wel door wilde gaan. Na gesprekken met bepaalde mensen in mijn nabijheid, maar ook met Ed, heb ik vervolgens voor een jaar bijgetekend. En dan komt alles nu samen, met deze landstitel als beloning. Ik heb veel geïnvesteerd om zover te komen. Je mag best weten dat ik er ontzettend trots op ben.”

Eli Sarasola Nieto is één van de speelsters die voor stabiliteit in het team heeft gezorgd. De Spaanse doelvrouw, die twee jaar geleden naar De Toekomst kwam, was tegen ADO Den Haag uiterst belangrijk. Met enkele prima reflexen voorkwam zij dat Ajax op achterstand werd gezet. „Ik belangrijk voor de ploeg? Maar dat zijn wij allemaal”, glundert Sarasola. „Ik sta in het doel om ballen tegen te houden. That’s my job.” Is het voor de Ajax Vrouwen de eerste landstitel, voor Sarasola niet. „Met Barcelona heb ik al een landskampioenschap op mijn naam staan. Dit is dus mijn tweede. Als het aan mij ligt, volgen er in de toekomst nog meer prijzen.”

De eerstvolgende mogelijkheid daartoe is op 2 juni, als de bekerfinale tegen PSV wacht.