Sport/Schaatsen
1771752129
Schaatsen

Oppermachtige Suzanne Schulting pakt goud op 1.000 meter

Suzanne Schulting is blij met haar overwinning.

Suzanne Schulting is blij met haar overwinning.

Suzanne Schulting heeft met overmacht de 1.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Peking. De 24-jarige shorttrackster domineerde de race en reed vanaf het begin tot aan de finish aan kop.

Suzanne Schulting is blij met haar overwinning.

Suzanne Schulting is blij met haar overwinning.

Het zilver ging naar de Zuid-Koreaanse Kim Jiyoo en de Amerikaanse Kirsten Santos completeerde het podium. Voor Xandra Velzeboer verliep de 1.000 meter teleurstellend. Ze ging onderuit en kwam uiteindelijk als vijfde over de finish. De Friezin liet de 500 meter schieten.

De gouden plak zal Schulting extra goed doen, nadat ze donderdag tijdens de 1.500 meter ten val kwam. Begin volgend jaar staan in Peking de Olympische Winterspelen op het programma.

Aflossing

De Nederlandse mannen hebben op de 5.000 meter aflossing het goud veroverd. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van ’t Wout zagen Italië en China onderuitgaan en profiteerden hier optimaal van.

Op de 3.000 meter aflossing zijn Schulting, Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof er niet in geslaagd om het goud te veroveren. Het viertal moest China voor zich dulden en genoegen nemen met een zilveren plak.

Ook op de gemengde aflossing, 2.000 meter, veroverden Knegt, Schulting, Van ’t Wout en Velzeboer zilver. Alleen China was sneller dan Nederland.