Sport/EK voetbal
1772341924
EK voetbal

IJzersterke Gareth Bale wijst Wales de weg, maar zorgt ook voor leedvermaak

Gareth Bale (L) schiet de strafschop huizenhoog over.

Gareth Bale (L) schiet de strafschop huizenhoog over.

Dertien interlands op een rij kwam hij nu al niet tot scoren voor Wales, maar tegen Turkije nam Gareth Bale zijn land wel bij de hand. The Dragons boekten woensdagavond hun eerste zege (0-2) op dit EK, na twee heerlijke assists van hun aanvoerder.

Gareth Bale (L) schiet de strafschop huizenhoog over.

Gareth Bale (L) schiet de strafschop huizenhoog over.

Tegen de Turken voetbalde Bale als een echte spelmaker. In de eerste helft schotelde de sterspeler Aaron Ramsey drie panklare kansen voor waarvan hij alleen de laatste wist te benutten. Met een dieptepass nog mooier dan de twee vorige zette de Welshe aanvoerder Ramsey moederziel alleen voor het doel: 0-1.

In de extra tijd legde Bale de bal na een knappe actie panklaar klaar voor de opgerukte Connor Roberts. Die twijfelde niet en trapte de 0-2 tegen de touwen.

Toch zorgde Bale ook voor leedvermaak. Na een uur spelen dribbelde hij het Turkse strafschopgebied in, alwaar hij werd neergehaald: penalty. Bale zette zichzelf achter de bal, maar de uitblinker trapte huizenhoog over en dat leidde tot flauwe vrolijkheid op de sociale media.

Oud-topvoetballer Gary Lineker, bekend om zijn humoristische tweets, slingerde eerst ook een tweet de wereld in waarin hij Bale op de hak nam, maar kwam daar even later op terug: „Iedereen kan een penalty missen, maar Bale is zo ongelooflijk geweldig.”

Karakter

Bale was zelf tevreden na afloop. „Goed, ik miste een penalty, maar daarna heb ik karakter getoond. Ik bleef ervoor gaan en die tweede goal was alsnog de slagroom op de taart”, glimlachte de man van de wedstrijd.

Meer doelpunten

Bondscoach Robert Page prees zijn ploeg uitgebreid. „Trotser dan nu kan ik niet zijn op mijn spelers. Ze hebben ongelooflijk veel kansen gecreëerd. Het had wel 4-0 of 5-0 kunnen zijn. Dat is misschien het enige minpuntje van deze wedstrijd. We hadden meer doelpunten moeten maken. Maar we hebben nu vier punten en dat is fantastisch. We willen vanaf nu elke wedstrijd winnen.”