Nieuws/Sport
1772467
Sport

'Slutsky kon overal heen, maar koos Vitesse'

Leonid Slutsky

Leonid Slutsky

ARNHEM - Vitesse zorgt voor een noviteit door komend seizoen met Leonid Slutsky in zee te gaan.

Leonid Slutsky

Leonid Slutsky

De 46-jarige oud-trainer van onder andere CSKA Moskou en Hull City wordt de eerste Russische trainer ooit in de Eredivisie. „Daarin zijn we dan voorlopers”, aldus technisch directeur Marc van Hintum.

Vitesse zal de 46-jarige Slutsky officieel presenteren als er een werkvergunning voor hem is verkregen. „Slutsky is een coach met een grote carrière. Hij heeft op het allerhoogste niveau succes behaald. Dat is voor ons de reden om voor hem te kiezen”, aldus Van Hintum.

Dick Advocaat

Van Hintum vreest niet dat de keuze voor een Russische trainer op weerstand zal stuiten. „Ik zou niet weten waarom mensen hier verbaasd over moeten zijn. Waarom zouden we altijd een Nederlandse trainer moeten hebben? Het is goed om dat eens te doorbreken. Spelers komen toch ook overal vandaan. Slutsky is bondscoach van Rusland geweest en driemaal kampioen van Rusland geworden met CSKA Moskou. Bovendien spreekt hij goed Engels en staat hij bekend als een groot tacticus. Het is niet voor niets dat iemand als Dick Advocaat zo positief over hem spreekt.”

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Engels-Russische connectie

De keuze voor Slutsky is een volgend voorbeeld van de steeds grotere invloed die vanuit de Engels-Russische connectie wordt uitgeoefend op Vitesse. Het was al langer duidelijk dat één van de twee vacante technische functies vanuit dit netwerk zou worden ingevuld. Na de beslissing van interim-td Van Hintum om nog een jaar door te gaan, was Slutsky de gedoodverfde nieuwe trainer.

'Aanbiedingen voor het oprapen'

De Russische commissaris Valery Oyf – wiens bemoeizucht voor trainer Henk Fraser heeft bijgedragen aan zijn beslissing om na dit seizoen te vertrekken – heeft zich binnen de rvc sterk gemaakt voor de komst van Slutsky.

„Zijn naam is inderdaad binnen onze raad van commissarissen naar voren gebracht”, bevestigt Van Hintum. „Dat moet je positief zien. Zonder ons netwerk zou het waarschijnlijk niet zijn gelukt om zo’n grote naam binnen te halen. Niet alleen omdat hij te duur zou zijn, maar vergis je niet, deze man heeft de aanbiedingen voor het oprapen. Hij kon echt overal naar toe. We zijn blij dat hij voor Vitesse heeft gekozen.”