Sport/Wielrennen
1773941
Wielrennen

Kelderman houdt zich op eindzege in Tirreno

Wilco Kelderman (r.) naast Tom Dumoulin.

Wilco Kelderman (r.) naast Tom Dumoulin.

De klassering in het klassement was het beste wat de klim naar de skipistes van de Sassotetto hem bracht. De derde plaats was een aangename verrassing voor Wilco Kelderman, die voor zijn gevoel geen optimale beklimming had gereden. "Maar deze uitgangspositie biedt wel perspectief voor de komende dagen", constateerde hij opgelucht in de sneeuw.

Wilco Kelderman (r.) naast Tom Dumoulin.

Wilco Kelderman (r.) naast Tom Dumoulin.

Op 1335 meter hoogte baalde Kelderman in eerste instantie dat de 13,5 kilometer lange slotklim hem niet gebracht had wat hij ervan hoopte. "Ik heb nog niet dat overschot of die punch zoals in de Vuelta", gaf hij eerlijk aan. "In het eerste deel van de klim kwam ik niet lekker in mijn ritme. Ik werd steeds naar achteren gedrukt. Halverwege draaide ik wat beter, maar ik voelde me zeker niet super. Er zat niet veel meer op, anders had ik nog wel een aanvalspoging geprobeerd. Nu was het zo hard mogelijk naar de finish rijden."

Kwiatkowski favoriet

Voor hem eindigden echter alleen de pure klimmers, waarvan Mikel Landa de ritzege opeiste. Tijdritspecialisten als Chris Froome, Geraint Thomas, Rigoberto Uran en Bob Jungels verloren allemaal tijd. Waar Damiano Caruso de blauwe leiderstrui overnam, lijkt Michal Kwiatkowski nu de grote favoriet voor de eindzege. De Pool staat op een seconde van Caruso, terwijl Kelderman elf tellen op de Italiaan moet goedmaken.

Met nog een lastige finale met een steile aankomst, een sprintersrit en een 10 kilometer lange vlakke tijdrit liggen er zeker mogelijkheden voor Kelderman om op het podium te eindigen of misschien deze Tirreno wel te winnen. "Dit jaar heb ik een goed gevoel op de tijdritfiets. Een korte, vlakke tijdrit is normaal niet zo mijn ding, maar in Abu Dhabi kon ik op een gelijkwaardig parcours wel een goede tijd klokken. Deze Tirreno is tot dusver heel zwaar. Ik denk dat iedereen de voorgaande ritten in de tijdrit in de benen gaat voelen. Daardoor kan het nog wel eens een verrassende uitslag worden."

Tegenslag

Dat Team Sunweb van de zeven man reeds drie man heeft verloren, is natuurlijk een nadeel. Gaven eerder Simon Geschke en Soren Kragh Andersen al op, het letterlijk wegvallen van Dumoulin is opnieuw een grote tegenslag. "Dat is super balen. Die gaan we zeker missen, want hij reed gewoon goed hoor. Tot dusver hebben de overgebleven jongens het goed gedaan. Daar heb ik voor de komende dagen ook vertrouwen in", bleef Kelderman optimistisch.