Nieuws/Sport
1774099
Sport

Ongekend pak slaag voor koploper van de Eredivisie

Willem II veegt vloer aan met PSV in Tilburg: 5-0

Willem II stijgt boven zichzelf uit en wint met 5-0 van PSV.

Willem II stijgt boven zichzelf uit en wint met 5-0 van PSV.

Willem II heeft PSV een ongenadig pak slaag gegeven. De koploper van de Eredivisie ging in Tilburg met maar liefst 5-0 onderuit.

Willem II stijgt boven zichzelf uit en wint met 5-0 van PSV.

Willem II stijgt boven zichzelf uit en wint met 5-0 van PSV.

Grote man aan de kant van de thuisclub was Ben Rienstra. De aanvoerder kreeg in de openingsfase al een enorme kans op de 1-0 na een perfecte voorzet van Kostas Tsimikas, maar de middenvelder schoot van dicht bij tegen PSV-keeper Jeroen Zoet op.

Na ruim twintig minuten was het wel raak voor Rienstra. Nu vanaf de andere flank bediend door Fernando Lewis nam hij de bal handig mee en verschalkte hij Zoet van dichtbij. Kort daarvoor waren de bezoekers via Luuk de Jong bijna op 0-1 gekomen, maar de aanvalsleider zag een prachtige omhaal dit keer net óver het vijandelijke doel verdwijnen.

Pereiro gevaarlijk

De Eindhovenaren speelden in Tilburg verre van goed en waren alleen twee keer gevaarlijk via Gaston Pereiro. De Uruguayaan zag eerst een vrije trap door doelman Mattijs Branderhorst over getikt, en op slag van rust lag de keeper ook in de weg bij een inzet van Pereiro na een prima voorzet van Bart Ramselaar. Het bleek de laatste daad van Branderhorst in de wedstrijd, want de goalie blesseerde zich bij het uittrappen aan een bovenbeen en werd na rust vervangen door Timon Wellenreuther.

Na rust gingen vervolgens alle remmen los in het Koning Willem II Stadion. Een kwartier na de hervatting werd spits Fran Sol op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en de Spanjaard bedacht zich geen moment. Met een knap schot in de verre hoek liet de publiekslieveling Zoet kansloos. Elf minuten later mocht Sol aanleggen voor een strafschop, nadat Derrick Luckassen een schot van Rienstra met zijn arm had gekeerd. Van elf meter bracht de spits de 3-0 op het bord, een ongekende luxe voor de Tilburgers.

Rumoerige week

Willem II wilde zich na de rumoerige week rond het vertrek van Erwin van de Looi van zijn beste kant laten zien, maar van een dergelijk scenario tegen de koploper had niemand durven dromen. Bij 2-0 kreeg De Jong nog een prima kans op de aansluitingstreffer, maar ook de ingevallen doelman Wellenreuther droeg bij aan de euforische avond met een prachtige reflex.

Op het moment dat PSV-spits Sam Lammers klaar stond om in te vallen, bracht Rienstra het thuispubliek in nog hogere sferen. De middenvelder ontving een knappe steekpass van Elmo Lieftink, speelde zich vrij en klopte Zoet in de lange hoek. Via een tweede strafschop in de slotminuut (waarbij Luckassen zijn tweede geel en dus rood kreeg) voorzag Sol de avond in Tilburg voor een voor Willem II prachtig slotakkoord: 5-0.

Robbemond

Door de zege nam Willem II (dat zaterdagavond geleid werd door Reinier Robbemond) weer wat meer afstand van de degradatiezone, terwijl PSV nog zeker niet hoeft te wanhopen. De nederlaag van de Eindhovenaren biedt achtervolgers Ajax en AZ zondag wel weer de gelegenheid om het gaatje wat kleiner te maken.

Bekijk hier de uitslagen, stand en het programma in de Eredivisie.