Sport/Schaatsen
1774117
Schaatsen

Kramer: 'Ik maak me helemaal geen zorgen'

Sven Kramer

Sven Kramer

Sven Kramer maakt zich na de eerste WK-allrounddag in Amsterdam nog geen zorgen over zijn huidige vorm. De 31-jarige Fries moest zaterdag in het natte Olympisch Stadion voorrang verlenen aan zijn verrassende ploeggenoot Patrick Roest.

Sven Kramer

Sven Kramer

De 22-jarige schaatser won de 500 meter en hield op de 5000 meter de schade op Kramer beperkt. Daardoor begint Roest zondag met een marge van 0,51 seconde op de titelhouder aan de 1500 meter, de afstand waarop hij vorige maand achter Kjeld Nuis olympisch zilver veroverde.

Omstandigheden

"Of Patrick nu de favoriet voor de titel is? Nou ja, hij staat eerste, met een goede voorsprong", beaamde Kramer, als nummer 3 ook nog achter de Noor Sverre Lunde Pedersen, de winnaar van de 5000 meter (6.33,81). "En Patrick wordt niet voor niets tweede op de olympische 1500 meter. Maar ik maak me nog geen zorgen, ook niet voor de 10.000 meter. We zien zondag wel hoe het allemaal uitpakt en hoe de omstandigheden zijn."

Roest schaatste in de zesde rit in de stromende regen. Ruim twintig minuten later was Kramer (6.34,15) aan de beurt en op dat moment was het even zo goed als droog in het drijfnatte stadion. "De kwaliteit van de baan was heel wisselend", zei de negenvoudige kampioen. "Op de lange stukken lag nog water en kon je glijden op het ijs. In de bocht aan de noordkant lag echter schuurpapier. Daar moest je doorheen ploeteren. Mede daardoor kon ik mijn laatste twee ronden niet vlak houden. Het liep voor geen meter meer, het was werken, heel hard werken."

Te enthousiast

Roest was niet helemaal tevreden met zijn tijd op de 5000 meter, goed voor de vierde plek (6.37.04). "Ik ging er iets te enthousiast in, maar ik heb er toch wel alles uitgehaald. De winst op de 500 meter deed me in elk geval heel goed. De wereldtitel is nu zeker mogelijk, maar dan moet ik zondag nog wel twee heel goede afstanden rijden."