Sport/Schaatsen
1774175
Schaatsen

Wüst moet wereldtitel aan Takagi laten

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Ireen Wüst heeft op de vierde en laatste afstand bij het WK allround in Amsterdam geen wondertje kunnen verrichten.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

De 31-jarige schaatsster moest op de afsluitende 5000 meter bijna 12 seconden goedmaken op klassementsleidster Miho Takagi, haar Japanse tegenstandster in de laatste rit. Mede door de loodzware omstandigheden zat zo'n stunt er in het sfeervolle Olympisch Stadion geen moment in.

Wüst schreef de 5000 meter nog wel op haar naam in een tijd van 7.26,85. Takagi reed de vierde tijd (7.29,93) en stelde daarmee haar eerste wereldtitel allround veilig. Het zilver was voor de onttroonde Wüst.

Van der Weijden

De 31-jarige Annouk van der Weijden, die na dit seizoen stopt, sloot haar eerste en laatste WK allround af met de bronzen plak. De Nederlands kampioene allround sloeg in een onderling duel een aanval van Antoinette de Jong af. Van der Weijden reed de derde tijd (7.29,12). De negen jaar jongere Friezin kwam op 7.30,73 uit en werd vijfde. De Jong belandde evenals vorig jaar bij het WK op de vierde plek in de eindstand.

Takagi is de eerste schaatser uit Azië, zowel bij de mannen als de vrouwen, die de titel verovert op het WK allround. De vertrouweling van bondscoach Johan de Wit eindigde vorig jaar achter Wüst en de Tsjechische Martina Sablikova, in Amsterdam slechts zesde in de eindstand, als derde. Bij de Winterspelen vorige maand in Zuid-Korea won Takagi goud (ploegachtervolging), zilver (1500 meter) en brons (1000 meter).

Twaalfde keer op rij

Met haar tweede plek in het eindklassement veroverde Wüst voor de twaalfde keer op rij een medaille bij het WK allround (zes goud, vier zilver, twee brons). Daarmee is ze nu recordhoudster. De Duitse oudgediende Claudia Pechstein, die in Amsterdam niet verder kwam dan de dertiende plek, bleef op elf WK-medailles staan, eveneens in één lange reeks (1996-2006).