Sport/Schaatsen
1774202
Schaatsen

Wüst geniet toch: 'Goud zat er deze keer niet in'

Ireen Wüst kan juichen na haar behaalde zilveren medaille.

Ireen Wüst kan juichen na haar behaalde zilveren medaille.

Ireen Wüst ging bij het WK allround in Amsterdam voor haar zevende wereldtitel, maar moest haar meerdere erkennen in de Japanse Miho Takagi. "De beste heeft gewonnen. Ik ben als nummer 2 de eerste verliezer", sprak de 31-jarige Brabantse.

Ireen Wüst kan juichen na haar behaalde zilveren medaille.

Ireen Wüst kan juichen na haar behaalde zilveren medaille.

Takagi sloeg vrijdag op de 500 meter hard toe en schreef een dag later ook de 1500 meter op haar naam. Voor Wüst was er toen op de afsluitende 5000 meter tegen Takagi geen redden meer aan. De onttroonde titelhoudster moest bijna 12 seconden op haar rivale goedmaken, maar slaagde daar bij lange na niet in, mede door de loodzware omstandigheden in het natte Olympisch Stadion.

Gestreden

"Het ijs was op sommige plekken heel zacht, bij het inrijden ging ik bijna een paar keer onderuit. Toch ben ik er vol voor gegaan. Ik heb gestreden tot de laatste meter, maar goud zat er helaas deze keer niet in."

Wüst pakte zaterdag op de 3000 meter nog bijna vier seconden terug op Takagi, mede doordat de 23-jarige Japanse stukging in haar slotronde. "Daar hoopte ik nu weer op", zei de beste Oranje olympiër aller tijden. "Maar ze kon helaas goed in mijn buurt blijven. Ik heb dit WK mijn uiterste best gedaan, maar na de 500 meter was mijn uitgangspositie al tamelijk uitzichtloos. De andere drie afstanden heb ik gewoon prima gereden."

Eerbetoon

Wüst kreeg na afloop, vooral voor haar afgesloten olympische loopbaan (elf medailles), een fraai eerbetoon van de organisatie en van het publiek. Zanger Guus Meeuwis zong speciaal voor haar zijn hit 'Brabant'. De massale samenzang, met vele lichtgevende mobieltjes in het nog goedgevulde stadion, zorgde voor enige ontroering bij Wüst. "Ik heb genoten, van het Olympisch stadion, van het schaatsen in de openlucht en van de fans. Bedankt."