Sport/Wielrennen
1775251
Wielrennen

Soler troeft Yates af en wint Parijs-Nice

De Spaanse wielrenner Marc Soler.

De Spaanse wielrenner Marc Soler.

De Spaanse wielrenner Marc Soler heeft de rittenkoers Parijs-Nice gewonnen.

De Spaanse wielrenner Marc Soler.

De Spaanse wielrenner Marc Soler.

In de lastige achtste etappe met start en finish in Nice pakte de renner van Movistar net genoeg tijd op Simon Yates om de leiderstrui van de Brit over te nemen. De slotrit werd gewonnen door Solers landgenoot David de la Cruz van Team Sky.

In het eindklassement was het verschil tussen de 24-jarige Soler en Yates slechtst vier seconden. De Spanjaard Gorka Izagirre werd derde. De eindzege was de beloning voor een moedige aanval. Onder barre weersomstandigheden - de bijnaam Koers naar de Zon werd dit jaar niet waargemaakt - ging Soler vroeg in achtervolging op de eerder ontsnapte De la Cruz en Omar Fraile, eveneens afkomstig uit Spanje. Yates en zijn ploeggenoten van Mitchelton-Scott zagen het gevaar, maar raakten de Deen Jakob Fuglsang kwijt door een val. Team Bahrain van de broers Izagirre nam de achtervolging over en Yates moest zelfs lossen.

Plots leken Jon Izagirre en zijn broer Gorka de voornaamste kanshebbers op de eindzege, mits zij Soler nog konden achterhalen. Een val leverde beiden niet veel schade maar wel vertraging op. Yates kon weer aansluiten, maar kreeg het gat met Soler niet gedicht. Sam Oomen, elfde na de door Yates gewonnen zevende rit, slaagde er niet in zich in de top-10 te rijden. Yates had de gele trui zaterdag nog veroverd op de Spanjaard Luis Léon Sánchez met zijn winst in de koninginnenrit.