1775800
Sport

Feyenoord deelt AZ tik uit op weg naar bekerfinale

Nicolai Jørgensen juicht na zijn 2-0 tegen AZ.

Nicolai Jørgensen juicht na zijn 2-0 tegen AZ.

Feyenoord heeft AZ een eerste tik uitgedeeld op weg naar de finale om de KNVB-beker op 22 april.

Nicolai Jørgensen juicht na zijn 2-0 tegen AZ.

Nicolai Jørgensen juicht na zijn 2-0 tegen AZ.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst herstelde zich van de nederlagen tegen PSV (1-3) en NAC Breda (2-1) en was in de eigen Kuip met 2-1 te sterk voor de ploeg uit Alkmaar.

In het zadel

De Rotterdammers werden door de bezoekers wel in het zadel geholpen richting de overwinning. Centrale verdediger Pantelis Hatzidiakos verspeelde de bal na ruim een half uur op klungelige wijze aan Jean-Paul Boëtius, en de buitenspeler van Feyenoord wist wel raad met dat presentje. De linksbuiten schoot in de korte hoek raak, zijn eerste treffer sinds 9 september van het vorige kalenderjaar.

AZ-coach John van den Brom verloste Hatzidiakos na zijn cruciale fout uit zijn lijden en liet de verdediger na rust achter in de kleedkamer. Zijn plaats werd ingenomen door routinier en oud-Feyenoorder Ron Vlaar, die pas voor de tweede keer speelminuten maakte sinds hij in september geblesseerd was geraakt.

In veilige haven

Nicolai Jørgensen bracht de thuisclub twintig minuten voor tijd helemaal in veilige haven. De Deen profiteerde van een mooi overstapje van Tonny Vilhena, en waar het voor de hand lag dat de spits de bal terugkaatste op de doorgelopen middenvelder, schoot Jørgensen de bal zelf via de binnenkant van de paal binnen.

De Alkmaarders waren in de slotfase eerst nog gevaarlijk via een knal van Thomas Ouwejan, maar Brad Jones moest pas in blessuretijd capituleren op een inzet van Wout Weghorst. De zege kwam voor de Rotterdammers echter niet meer in gevaar. Door de winst blijft Feyenoord vijfde, op twee punten van FC Utrecht. AZ zag door de nederlaag de achterstand op nummer 2 Ajax oplopen naar vijf punten. 

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Eredivisie.