Sport/Voetbal
1776095261
Voetbal

Nachtmerrie voor VVV-captain: ’We hebben Ajax enorme dienst bewezen’

Ajacied Jurgen Ekkelenkamp troeft Arjan Swinkels af.

Ajacied Jurgen Ekkelenkamp troeft Arjan Swinkels af.

VENLO - Met het schaamrood op de kaken verliet aanvoerder Arjan Swinkels van VVV-Venlo het speelveld van De Koel na een historische nederlaag (0-13) tegen Ajax. „Kansloos met vier uitroeptekens”, zuchtte hij.

Ajacied Jurgen Ekkelenkamp troeft Arjan Swinkels af.

Ajacied Jurgen Ekkelenkamp troeft Arjan Swinkels af.

„Dit is een nachtmerrie”, zei hij voor de camera van FOX Sports. „Ik heb er eigenlijk niet zo veel woorden voor. Ik heb dit ook nog nooit meegemaakt.”

De boeken in

Ajax verbeterde de grootste zege ooit in de Eredivisie, die op 19 mei 1972 tijdens een thuisduel met Vitesse de boeken in ging. Dat gebeurde op de dag af tien jaar na de 10-0 zege van PSV op Feyenoord.

„Je weet dat je het moeilijk gaat krijgen tegen Ajax, maar dan moet je wel druk op de bal houden”, vervolgde Swinkels. „Dat hebben we geen moment gedaan. We hebben Ajax een enorme dienst bewezen na een midweekse Europese wedstrijd, om ze zo veel tijd en ruimte te geven. Dan hebben zij zo veel kwaliteit dat je eigenlijk voortdurend in een rondo staat. Het is een ontluisterende dag geworden.”

’Er is niemand overleden’

Trainer Hans de Koning probeerde alles in perspectief te plaatsen. „Zojuist wenste iemand mij sterkte, maar er is niemand overleden”, zei hij bij FOX Sports. „Alles wat je nu over de wedstrijd zegt is eigenlijk te veel”, zei de ervaren coach van de club uit Limburg na de recordzege van Ajax.

„Op een gegeven moment staat het 0-4 en valt die rode kaart. Dan is Ajax zo goed. Dan zit je in een grote rondo en hoop je dat ze niet doordrukken. Maar dat is wel het geval geweest.” VVV speelde ook al voor de rode kaart van Chris Kum in de 51e minuut een verloren wedstrijd.

’Niet vingerwijzen’

„Je mag best respect hebben voor Ajax, maar we laten ze zo makkelijk weglopen. Maar goed, ik ga mijn groep nu niet afvallen”, zei hij. „We hebben met elkaar gefaald en moeten dit als grote kerels pakken, hoe pijn het ook doet. Vingerwijzen, dat gaan we nu niet doen. Borst vooruit, kop omhoog en klaar.”

Bekijk hier de uitslagen, stand en het programma in de Eredivisie