Nieuws/Sport
1777141
Sport

Watersnoodduel exact 65 jaar geleden in Parijs

.

.

Vandaag precies 65 jaar geleden vierden bijna tienduizend Nederlandse supporters in Parijs de grootse overwinning van het Nederlandse ’prof-elftal’. Op 12 maart 1953 werden in het Parc des Princes de spelers - op de foto v.l.n.r. Kees Rijvers, Arie de Vroet, Cor van der Hart en Bram Appel – op het veld in euforie op de schouders genomen door de Oranje-aanhang na de 2-1 overwinning op Frankrijk. Het zou de eerste aanzet zijn voor profvoetbal in Nederland.

.

.

De KNVB had eerder een uitnodiging van de Franse bond om met het ’echte’ Nederlands elftal een benefietwedstrijd te komen spelen voor de watersnoodramp naast zich neer gelegd. De bond vreesde een afstraffing tegen de sterke Fransen. Bijna alle Nederlandse topspelers speelden in die periode voor het geld in buitenlandse profcompetities. De KNVB, die het amateurisme aanhing, deed die profs in de ban en schorste hen voor Oranje. Op initiatief van twee ’dissidenten’, Theo Timmermans en Bram Appel, speelde alsnog een elftal van in Frankrijk spelende Nederlandse profs en de bij FC Köln keepende Frans de Munck in Parijs tegen Les Bleus. ’Oranje’ versloeg de Fransen door treffers van Bertus de Harder en Bram Appel.

De 91-jarige Kees Rijvers is de enige nog in leven zijnde speler van dat fameuze team. Hij herinnert het zich nog goed: „Het was een bijeengeraapt zooitje spelers. Met vier van hen had ik voordat ik naar Frankrijk ging wel eens samengespeeld in Oranje.” Het ’prof-elftal’ werd volledig overvallen door de vele aanwezige Nederlandse supporters. „Tijdens de wedstrijd kregen we vleugels van de vele aanmoedigingen van het Nederlandse publiek en na de zege namen ze ons allemaal op de schouders.”