Sport/Voetbal
1778652003
Voetbal

Advocaat schrikt van stille spelersgroep Feyenoord

Dick Advocaat staat de pers te woord.

Dick Advocaat staat de pers te woord.

Dick Advocaat denkt dat Feyenoord een selectie heeft die bovenin kan meedraaien. „Daarom heb ik ’ja’ gezegd als trainer bij de Rotterdammers.” Dat zei de 72-jarige Advocaat op de persconferentie in De Kuip. „Het belangrijkste is dat we Europees voetbal halen.”

Dick Advocaat staat de pers te woord.

Dick Advocaat staat de pers te woord.

Begin dit jaar kwam Feyenoord ook al langs bij Advocaat. „Maar de publieke opinie was tegen, ik had met FC Utrecht een paar keer verloren en zat niet goed in mijn vel. Normaal loop ik niet weg voor dergelijke dingen, want dan kun je nergens beginnen. Toen dacht ik: hier heb ik geen zin in. Inmiddels zijn er dingen veranderd. Ik heb goed afgesloten bij Utrecht. Nu Feyenoord weer kwam dacht ik: waarom niet?”

Advocaat leidde donderdagochtend al zijn eerste training in Rotterdam. Het viel hem op dat de spelers niet veel zeiden. „Het is een beetje een stille groep”, zei hij. „Het mag wat mij betreft best wel wat actiever. Zeg eens wat tegen elkaar als het niet goed gaat. Maar waarschijnlijk is dat, om een vervelend woord te gebruiken, een ’proces’. Ik ben er wel van geschrokken.”

Hij confronteerde de selectie meteen met kritiek. „Ik heb de spelers verweten dat ze wel hebben geroepen achter Jaap Stam te staan, maar dat niet hebben laten zien. Hadden ze dat wel gedaan dan had mijn voorganger waarschijnlijk niet hoeven te vertrekken. Het begint in een wedstrijd met het winnen van een duel als je de bal wilt hebben. Bij de nederlaag tegen Ajax heb ik dat niet gezien.”

Advocaat is de opvolger van Jaap Stam opvolgt. Die nam maandag ontslag bij Feyenoord, een dag na de kansloze nederlaag bij Ajax (4-0). Hij trok zijn conclusies nadat de landskampioen van 2017 slechts drie overwinningen boekte in elf wedstrijden en op de twaalfde plaats staat in de eredivisie.

Advocaat donderdagochtend tijdens zijn eerste training van Feyenoord.

Advocaat donderdagochtend tijdens zijn eerste training van Feyenoord.