Sport/Schaatsen
1781319
Schaatsen

Schaatssponsors zijn bezig met samenwerking

Bert Jonker

Bert Jonker

Schaatssponsors Plantina, Justlease en Clafis overwegen de handen ineen te slaan voor volgend seizoen. ,,Het is voor mij pas een afspraak als er handtekeningen zijn gezet. Maar feit is wel dat we dezelfde kant op kijken”, vertelt Clafis-directeur Bert Jonker.

Bert Jonker

Bert Jonker

Voor de schaatssport is dat goed nieuws, aangezien Plantina en Justlease.nl eerder nog overwogen te stoppen als ploegsponsors. Volgens Jonker willen de betreffende bedrijven wel op een andere manier gaan opereren dan dit seizoen. "Ik denk dat we een nieuw model moeten creëren”, stelt Jonker, de sponsor van onder anderen Jorrit Bergsma. "Op dit moment zijn er veel ploegen met allemaal hun eigen begeleidingsteam. Als je dat alles kunt delen, ben je veel beter uit. Daar zijn we nu dus mee bezig: het idee voor een Shared Service Center. Mocht er alsnog een sponsor zijn die zijn eigen koers wil varen, zoals Lotto, is dat uiteraard ook prima."

De genoemde bedrijven willen dus, mochten ze verdergaan, meer gaan delen. Dat is niet de enige verandering waar Jonker op hoopt. "De reden waarom alle sponsors weglopen, is omdat ze het zat zijn. Ze hebben het idee dat ze alleen maar mogen betalen en verder geen enkele inmenging mogen hebben. Dat is niet meer van deze tijd. Ik vind dat er een diepere wisselwerking moet komen tussen bedrijven aan de ene kant en sporters en coaches aan de andere kant. Het moet niet meer zo zijn dat sponsors op hun knieën moeten gaan om een sporter te bewegen iets voor hen te gaan doen."

Tot slot: "Ook de rol van de KNSB moet nu echt veranderen. De bond wil bij van alles betrokken zijn, maar dat hoeft niet. De sponsors willen een dienende KNSB. Een bond moet garant staan voor de veiligheid en zorgen dat de reglementen juridisch in orde zijn. Dat is het. Ik wil dat de teams en bedrijven die in het schaatsen gaan erkend worden als honderd procent werkgevers. Dan ontstaat er een mooie driehoeksverhouding tussen bond, werkgevers en werknemers."