Nieuws/Sport
1781920
Sport

Paralympisch goud zitskier Kampschreur

Jeroen Kampschreur glijdt naar het goud

Jeroen Kampschreur glijdt naar het goud

PYEONGCHANG - Zitskiër Jeroen Kampschreur heeft bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang goud gepakt op de supercombinatie. De achttienjarige Leiderdorper stond na de super-G op de derde plaats, maar gleed daarna op hoog tempo en zonder fouten als snelste langs de poortjes van de slalom en pakte zo de titel.

Jeroen Kampschreur glijdt naar het goud

Jeroen Kampschreur glijdt naar het goud

Kampschreur kwam tot een totaaltijd van 2.11,59. De Fransman Frédéric François gaf 1,32 seconden toe en eindigde als tweede, de Noor Jesper Pedersen moest op 2,15 genoegen nemen met brons. Niels de Langen werd achtste. Hij gaf bijna 7 tellen toe op de winnaar, die vorig jaar bij de WK in Italië liefst drie wereldtitels veroverde (slalom, reuzenslalom en supercombinatie).

Lees ook: Noodlot lag op de loer bij Kampschreur

Kampschreur, die werd geboren zonder scheenbenen en daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel belandde, bezorgde de Nederlandse equipe de tweede gouden medaille in Pyeongchang. Bibian Mentel zegevierde een dag eerder al op de snowboardcross. Kampschreur gaat de komende dagen op de slalom en reuzenslalom op jacht naar meer medailles. De Zuid-Hollandse tiener kende een tegenvallende start van de Paralympics met een val op de afdaling en een zevende plek op de super-G, maar sloeg op de supercombinatie wel toe.

Anna Jochemsen (staand) zag haar kansen op eremetaal vervliegen door een val op de slalom. Ze stond na de super-G op de vijfde plaats. Jeffrey Stuut ging ook onderuit op het tweede onderdeel. Zitskiester Linda van Impelen miste een poortje en was daardoor kansloos voor de medailles.