Sport/Schaatsen
1782703890
Schaatsen

WK allround: Roest voltooit trilogie

Patrick Roest

Patrick Roest

Hamar - Patrick Roest is voor het derde jaar op rij wereldkampioen allround. Voorafgaand aan de 10 kilometer had de Nederlander een riante voorsprong en die gaf hij in de laatste rit van de dag niet meer uit handen.

Patrick Roest

Patrick Roest

In een onderling duel tussen de nummer één (Roest) en twee (Sverre Lunde Pedersen) van het klassement besliste Roest de WK allround in zijn voordeel. Met overmacht schreef hij de 10 kilometer op zijn naam, in een tijd van: 13.02,45. Daarmee heeft Roest zijn trilogie voltooid. In 2018 en 2019 werd hij al eerder wereldkampioen allround.

Het was zijn derde afstandszege in Noorwegen. Eerder zegevierde hij ook op de 1500 en 5000 meter. Op de 500 meter eindigde Roest als zevende.

Roest pakt dus goud, het zilver gaat naar Pedersen en de laatste medaille hangt om de nek van de Japanse Seitaro Ichinohe.

Jan Blokhuijsen eindigde als vierde in Hamar. Hij kon met zijn vijfde tijd op de 10.000 meter (13.12,38) het podium niet meer halen. Negenvoudig kampioen Sven Kramer meldde zich voor de tweede WK-dag af wegens privézorgen. Hij stond zaterdag na de twee afstanden op een kansloze twaalfde plaats.

Roest nam met zijn derde wereldtitel allround revanche op zichzelf. De boerenzoon uit Lekkerkerk wilde twee weken geleden bij de WK afstanden in Salt Lake City zijn eerste wereldtitel bij dit toernooi veroveren. Hij faalde echter op alle fronten. Roest kon niet goed omgaan met de specifieke omstandigheden op de hooglandbaan.

Coach Jac Orie legde hem na de mislukte vierdaagse in Utah vooral veel rust op. In Thialf reed hij nog wel de nodige oefenrondjes en op die vertrouwde plek keerden het vertrouwen en de juiste snelheid net op tijd terug. In Hamar was hij weer de beste allrounder van de wereld, zoals hij dat eerder was in Amsterdam en Calgary.