Sport/Schaatsen
1785423
Schaatsen

Klassement schaatser van het jaar

Uytdehaage: 'Einde tijdperk-Wüst en -Kramer'

Sven Kramer

Sven Kramer

Nee, hij durft het niet met stellige zekerheid te zeggen. "Toch lijkt het er op dat de WK allround in Amsterdam het einde van het tijdperk van Sven Kramer en Ireen Wüst hebben ingeluid. Dat is jammer en mooi tegelijk", meent Jochem Uytdehaage.

Sven Kramer

Sven Kramer

Niet dat hij beiden de titel misgunde, begrijp de wereldkampioen van 2002 goed. "Ik had graag gezien dat ze hadden gewonnen. Toch is het goed voor de sport dat de jonkies zich melden en dat er andere winnaars op het podium staan dan vooraf door velen werd verwacht. Schaatsen is vermaak. Wat dat betreft is iedereen volop aan zijn trekken gekomen."

Misser van bovenste plank

Voor Uytdehaage was het WK van Wüst de kroniek van een aangekondigde onttroning. "De nederlaag van Ireen was voor mij minder onverwacht dan bij Sven het geval was. Bij de vrouwen wordt een allroundtoernooi vaak beslist op de 500 meter. Die afstand reed Miho Takagi natuurlijk geweldig. Die had het wél in zich om onder die omstandigheden goed te rijden, waar anderen die switch niet konden maken. De 500 meter van Wüst was een misser van de bovenste plank. Al moet ik daarbij wel zeggen dat Takagi een klasse apart was."

De 41-jarige Uytdehaage, die tijdens het EK van 2005 in Heerenveen de laatste Nederlander was die Sven Kramer versloeg op een internationaal allroundtoernooi en in Patrick Roest een waardig opvolger kreeg, denkt dat in het geval van de Fries het mentale aspect van doorslaggevend belang is geweest.

Druk van de ketel

"We hebben jarenlang naar Sven gekeken als de grote kampioen die moest winnen. Wie niet op het allerhoogste niveau sport heeft bedreven, kan zich geen voorstelling maken welke druk dat met zich meebrengt. Ieder mens heeft op het mentale vlak zijn grenzen en bij Sven zijn die dit weekeinde overschreden. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Integendeel, zou ik zelfs willen zeggen. Nu is gebleken dat hij niet onverslaanbaar is, is de druk van de ketel. Hij kan nu de komende jaren onbevangen een gooi doen naar die tiende wereldtitel. Hij is te veel sportman om dat niet af te vinken op zijn imposante erelijst."

Juryrapporten

Ab Krook

Ireen Wüst 65 Annouk van der Weijden 35 Antoinette de Jong 5

Patrick Roest 65 Marcel Bosker 20 Sven Kramer 15

"Het WK allround in het Olympisch Stadion heeft het allround schaatsen weer een enorme ‘boost’ gegeven. Een toernooi dat alles in zich had. Ireen Wüst reed een goed toernooi, waarbij de 500 meter haar de titel kostte. Patrick Roest reed een geweldig toernooi en toonde zich een echte allrounder."  

Yvonne van Gennip

Ireen Wüst 65 Annouk van der Weijden 25 Antoinette de Jong 10

Patrick Roest 60 Marcel Bosker 25 Sven Kramer 10

"Allereerst complimenten voor de organisatie van het WK. Alles was tot in detail perfect geregeld. Wat een sfeer! En wat een apotheose op de laatste dag. Los van de val van Sverre Lunde Pedersen heeft Patrick Roest een sterk toernooi gereden. Ik heb genoten van zijn vechtlust. Samen met Marcel Bosker vormt hij een mooi duo schaatsers voor de toekomst. Ook Ireen Wüst liet weer zien wat een uitzonderlijke topsporter zij is. Jammer van de achterstand op de 500 meter, want alle andere afstanden waren zeer goed. Ik was met name onder de indruk van haar 3000 meter, waarin ze ze haar slag uitstekend wist aan te passen aan de omstandigheden. Mooi ook dat Annouk van der Weijden één van haar beste seizoenen afsluit met een verdiende derde plek."

Annamarie Thomas

Ireen Wüst 60 Annouk van der Weijden 30 Antoinette de Jong 10

Patrick Roest 70 Marcel Bosker 20 Sven Kramer 10

"Wel heel fijn en mooi dat dit geweldige toernooi in de buitenlucht op De Coolste Baan toch nog een Nederlandse winnaar heeft opgeleverd. Ik heb heel erg genoten van alle Nederlandse deelnemers, allen met hun eigen verhaal. Een WK allround als dit mag van mij vaker voorkomen. Op deze manier kun je zo’n toernooi over heel de wereld organiseren. Een superinitiatief van House of Sports!"

Christine Aaftink 

Ireen Wüst 55 Annouk van der Weijden 30 Antoinette de Jong 15

Patrick Roest 55 Marcel Bosker 30 Sven Kramer 15

"Een memorabel toernooi, mooie reclame voor de schaatssport,  ondanks het slechte weer."

Hein Vergeer

Ireen Wüst 50 Annouk van der Weijden 35 Antoinette de Jong 15

Patrick Roest 60 Marcel Bosker 30 Sven Kramer 10

"Heel grote promotie voor de schaatssport, alle elementen die horen bij een wedstrijd op buitenijs zaten er in. Patrick Roest is een waardige en terechte opvolger van Sven Kramer. Hij heeft gewoon vier afstanden erg goed gereden."

Jochem Uytdehaage

Ireen Wüst 30 Annouk van der Weijden 25 Antoinette de Jong 10

Patrick Roest 50 Marcel Bosker 20 Sven Kramer 5

"Wat een toernooi. Het lijkt op het einde van het tijdperk Sven & Ireen. En dat is jammer en mooi tegelijk. Takagi zet Japan op de kaart, Ireen liet het liggen op de 500 meter. Takagi is een heel mooie winnares. Bij de mannen hebben de omstandigheden zeker invloed gehad op het resultaat. Pedersen was de beste schaatser van het weekeinde, maar dan moet je wel overeind blijven. Het is keihard. Patrick Roest heeft gedaan wat hij kon. En dat leverde de titel op. Marcel staat mooi op het podium. En dan de grootste, opvallende afwezige op het podium: Sven Kramer. Hij heeft niet laten zien wat hij kan en op de 10 kilometer reed hij zonder overtuiging. Hij heeft zijn podium weggegeven. Maar ik vind dat ook niet gek. Tien jaar lang druk op de ketel. En die is er nu af!"

Jos Valentijn

Ireen Wüst 65 Annouk van der Weijden 25 Antoinette de Jong 10

Patrick Roest 70 Marcel Bosker 20 Sven Kramer 10

"Een bizarre  anticlimax maakte een einde aan een prachtig schaatsweekeinde. Waar je na de 1500 meter een mooi gevecht verwachtte op de 10 kilometer met uiteindelijk Sverre Lunde Pedersen als winnaar en wereldkampioen, werd dit mooie plaatje werd wreed verstoord door een knullige valpartij van Pedersen waarmee hij de Noorse  supporters in rouw dompelde. Sven Kramer is helaas gewoon opgebrand. Na meer dan 12 jaar aan de top te staan is dat niet abnormaal. Daarnaast kon hij niet uit te voeten kon op het ijs van De Coolste Baan.

Pedersen werd totaal verrast door het gemak waarmee hij wegreed bij Kramer en zelfs royaal onder de tijd van Roest  reed. Hij mocht, met nog tien ronden te gaan, een slordige 15 seconden verspelen op Roest. Dit heeft hem zijn focus doen afnemen. Pedersen zou, achteraf gezien, meer baat hebben gehad met een meer competitieve Kramer. We zullen het nooit weten, maar de titel is Roest meer dan gegund. Ik kijk nu al uit naar het tweegevecht tussen Marcel Bosker, Patrick Roest en Sverre Lunde Pedersen.

Bij de vrouwen een overheersende Miho Takagi na een bliksemstart op de 500 meter. We hebben een geweldige Ireen Wüst gezien op 3000 en 5000 meter. Verder een verrassend (en passend) afscheid voor Annouk van der Weijden, na geweldig gevecht op de vijf kilometer met een toch wel tegenvallende Antoinette de Jong. Al met al een zeer indrukwekkend weekeinde. Het schaatsen heeft weer een ‘boost’ gekregen."

Rintje Ritsma

Ireen Wüst 50 Annouk van der Weijden 30 Antoinette de Jong 20

Patrick Roest 50 Marcel Bosker 40 Sven Kramer 10

"Wat een bizar einde van het toernooi bij de mannen. Patrick Roest heeft sterk gereden en Ireen Wüst heeft gevochten voor het zilver. Een onvergetelijk WK met de meesters van de wereld op de tribune."

Hilbert van der Duim

Ireen Wüst 50 Annouk van der Weijden 30 Antoinette de Jong 20

Patrick Roest 60 Marcel Bosker 25 Sven Kramer 15

"Wat een kampioenschap. Het had alles in zich: spanning voor de tiende wereldtitel van Sven Kramer en de zevende van Ireen Wüst. Emotie, want bij beiden lukte het niet. Schaatsen is onvoorspelbaar: Patrick Roest wordt wereldkampioen en Sverre Lunde Pedersen valt. in gewonnen positie. Ik had het Kramer en Wüst beiden gegund. Het had geen mooier afscheid kunnen zijn van een schaatsseizoen. Maar dan gebeurt toch het onverwachte: het gaat gewoon even niet wat altijd zo normaal lijkt en het antwoord is niet zo eenvoudig. Is het de nasleep van de Olympische Spelen? Duurt het seizoen net iets te lang? Of is het heilige vuur er niet? Het is zoeken naar antwoorden, we willen graag weten waarom. Misschien is dit wel wel het begin van een nieuw tijdperk in het schaatsen. Het commentaar van Ireen Wüst en Sven Kramer op hun verlies was uiterst volwassen. Het is sport en daarin kan  zoiets gebeuren. Marcel Bosker is derde en Patrick Roest mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen. En dat staat in de boeken!"

Publiek

Ireen Wüst 60 Annouk van der Weijden 30 Antoinette de Jong 10

Patrick Roest 60 Sven Kramer 30 Marcel Bosker 10

STANDEN SCHAATSER VAN HET JAAR: MANNEN: 1    Kjeld Nuis 1811 punten 2    Sven Kramer 1147 punten 3    Patrick Roest 994 punten 4    Kai Verbij 721 punten 5    Koen Verweij 649 punten 6    Ronald Mulder 545 punten 7    Marcel Bosker 454 punten 8    Jorrit Bergsma 419 punten 9    Thomas Krol 256 punten 10    Dai Dai Ntab 163 punten 11    Hein Otterspeer 134 punten 12    Jan Blokhuijsen 123 punten 13    Bob de Vries 99 punten 14    Jan Smeekens 84 punten 15    Michel Mulder 49 punten 16    Lex Dijkstra 22 punten 17    Erik Jan Kooiman 19 punten 18    Simon Schouten 16 punten

VROUWEN: 1    Jorien ter Mors 1684 punten 2    Ireen Wüst 1547 punten 3    Marrit Leenstra 942 punten  4    Esmee Visser 744 punten 5    Annouk van der Weijden 572 punten 6    Carlijn Achtereekte 552 punten 7    Antoinette de Jong 506 8    Lotte van Beek 382 punten 9    994Letitia de Jong 203 punten 10    Anice Das 171 punten 11    Irene Schouten 162 punten 12    Linda de Vries 80 punten 13    Melissa Wijfje 50 punten 14    Sanneke de Neeling 22 punten 15    Carien Kleibeuker 13 punten 16    Sanne van der Schaar 8 punten 17    Janine Smit 6 punten 18    Sanne in ’t Hof 2 punten 19    Helga Drost 1 punt