Sport/Schaatsen
1785441
Schaatsen

'Ik wil er niet te veel negatieve energie aan verspillen'

Ireen Wüst teleurgesteld en gekwetst

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Ireen Wüst is teleurgesteld en gekwetst. Uitgerekend een dag voor de WK allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam kreeg ze te horen dat haar coach Rutger Tijssen en ploegsponsor Justlease.nl al weken bezig zijn met het filosoferen over een nieuw team, waarvan Wüst geen deel gaat uitmaken. Zonder dat de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden daarvan op de hoogte was gebracht.  

Ireen Wüst

Ireen Wüst

"Ik hoorde al wel een tijdje in de wandelgangen dat Justlease plannen had om door te gaan als schaatssponsor", vertelt de 31-jarige schaatsster. "Ik dacht nog: dat is supermooi nieuws. Ik werd ook enthousiast van de plannen die tot mij kwamen. Vorige week donderdag confronteerde ik Rutger ermee. En toen werd me dus verteld dat ze een andere koers willen varen."

Pijn

Dat haar sponsor en coach een andere weg willen inslaan, is tot daar aan toe. Maar dat Wüst het in eerste instantie via andere partijen heeft moeten vernemen, doet haar naar eigen zeggen pijn. Vooral ook omdat Team Justlease.nl is voortgevloeid uit haar project. Het begon allemaal in april 2015, toen Wüst met Team4Gold haar eigen schaatsploeg startte. Ze investeerde daar, evenals sportmarketingbureau House of Sports, veel geld in en haalde zich behoorlijk wat druk op de schouders.

Een half jaar later stapte Justlease.nl in als hoofdsponsor. Wüst werd de kopvrouw van het team met verder onder anderen Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong. Het was al bekend dat het contract tussen Justlease.nl en de gelijknamige ploeg na dit seizoen zou aflopen. Het bedrijf had voor de start van de olympische jaargang al aangegeven te willen kijken of en hoe het door zou gaan met sportsponsoring. Daar blijken ze nu dus al geruime tijd mee bezig te zijn, waarbij onder meer met andere schaatssponsors als Plantina en Clafis wordt gesproken over een samenwerkingsverband. Wüst wordt in die plannen niet meegenomen.

Negatieve energie

"Dat is uiteraard heel vervelend, maar ik wil er niet te veel negatieve energie aan verspillen", stelt Wüst. "Ik blijf mezelf focussen op het vinden van een nieuwe ploeg. Ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in de sport en ben supergemotiveerd om de komende twee seizoenen alles uit het vat te halen wat er in zit."

Ze vervolgt: "Verder heb ik altijd gezegd dat ik zowel Rutger als Justlease heel dankbaar ben voor het feit dat ze mij de afgelopen jaren hebben gesteund, waardoor ik mijn droom heb kunnen waarmaken: olympisch goud winnen in Pyeongchang. En daar blijf ik bij. Mijn hoop is ook dat we binnenkort weer samen koffie kunnen drinken en vooral te kijken naar wat voor moois we samen allemaal hebben gepresteerd."

Intensieve jaren

Tijssen reageert als volgt op de uitspraken van Wüst. “Laat ik allereerst zeggen dat we drie heel mooie, maar ook intensieve jaren met elkaar hebben beleefd", aldus de coach. "Ik heb een paar maanden terug voor mezelf besloten om voorlopig niet te beslissen over mijn nabije toekomst, maar alles rustig op me af te laten komen. Op een bepaald moment heeft Justlease.nl bij mij te kennen gegeven dat het overwoog om door te gaan in het schaatsen. Vervolgens hebben we inderdaad met elkaar gesproken.” 

Wanneer dat gesprek plaatsvond, weet Tijssen 'niet exact meer'. "Ik ben in elk geval niet de persoon om dat direct aan de grote klok te gaan hangen. Ik heb het stilgehouden, omdat ik geen onrust wilde creëren. Ik had me bewust voorgehouden om het weg te houden bij Ireen tot na de grote wedstrijden, waaronder de WK allround, zodat we het er daarna rustig over zouden kunnen hebben. Ook omdat we nog in een verkennende fase zitten en er vanuit Justlease.nl nog geen ‘go’ is gegeven."

Kopje koffie

Totdat Wüst hem er afgelopen donderdag over vroeg. "Dan kun je twee dingen doen: of het volledig ontkrachten of aangeven wat er op dat moment gaande is. Ik heb dat laatste gedaan." Over dat kopje koffie samen: "Dat gaan we ook zeker doen", verzekert Tijssen. "Daar maak ik me helemaal geen zorgen over.”