Nieuws/Sport
178576105
Sport

’Uitstel Spelen kost Japan ruim 5 miljard’

Het uitstellen van de Olympische Spelen kost Japan naar schatting nog eens ruim 5 miljard euro. Dat bedrag komt volgens hoogleraar Katsuhiro Miyamoto, die onderzoek doet naar de economische impact van de Spelen, boven op de meer dan 10 miljard euro die de Japanners al hadden geïnvesteerd in het organiseren van het grootste sportevenement ter wereld.

Het grootste deel betreft organisatiekosten, zoals het opnieuw huren van (sport-)locaties, herdrukken van promotiemateriaal en aantrekken van personeel. Het olympisch dorp waar de atleten verblijven zou na de Spelen worden omgebouwd tot luxe appartementen waarvan de meeste ook al zijn verkocht, maar de kopers zullen nu langer moeten wachten tot ze erin kunnen. Ook de Japanse economie krijgt een klap door het uitstel van de Spelen, aldus Miyamoto tegen persbureau Reuters.

De Japanse overheid besloot afgelopen week in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van Tokio vanwege de wereldwijde coronacrisis te verplaatsen van komende zomer naar volgend jaar. Ze moeten de nieuwe data nog bekend maken.

Naar verluidt wordt het evenement precies een jaar opgeschoven, met 23 juli tot en met 8 augustus 2021 als nieuwe data. Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité van Tokio 2020, verwacht daar deze week uitsluitsel over te krijgen van IOC-voorzitter Thomas Bach. Sporters verlangen ook naar duidelijkheid, zodat ze weer iets hebben om naartoe te kunnen werken.