Sport/Voetbal
1786150283
Voetbal

Openbare aanklagers Italië: nieuwe ’huiszoeking’ bij Juventus

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (r.) naast Pavel Nedved.

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (r.) naast Pavel Nedved.

TURIJN - In Italië hebben openbare aanklagers opdracht gegeven tot een nieuwe ’huiszoeking’ bij Juventus. Die is bedoeld om de verkoop van Cristiano Ronaldo, afgelopen zomer aan Manchester United, te onderzoeken.

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (r.) naast Pavel Nedved.

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (r.) naast Pavel Nedved.

De club van Matthijs de Ligt zou tussen 2019 en 2021 hebben gerommeld met de transferwaardes van spelers om zo in financieel opzicht de balans op orde te krijgen.

Het beursgenoteerde Juventus, dat vrijdag 3,4 procent aan beurswaarde verloor, zou de afgelopen jaren niet alleen bewust de transferwaarde van bepaalde spelers hoger hebben ingeschaald, maar ook facturen hebben uitgegeven voor niet-bestaande transacties. Volgens justitie gaat het in totaal om zo’n 50 miljoen euro aan verdachte geldbewegingen.

Vorige week krijg Juventus bezoek van opsporingsdiensten. In opdracht van justitie werden kantoren van de club in Turijn en Milaan doorzocht. Voorzitter Andrea Agnelli, vicevoorzitter Pavel Nedved en voormalig technisch directeur Fabio Paratici, nu in dienst van Tottenham Hotspur, zijn de verdachten in de zaak. Juventus heeft te kennen gegeven mee te werken aan het onderzoek.

De club ontving een bedrag van zo’n 23 miljoen euro voor de 36-jarige Portugese aanvaller en dat bedrag kan met bonussen oplopen tot 31 miljoen euro. Drie jaar geleden nam Juventus Ronaldo over van Real Madrid. De Italiaanse club had zijn zinnen gezet op Europees succes, maar dat bleef ook met de Portugees in de ploeg uit.

De Italiaanse voetbalbond startte eerder dit jaar een onderzoek naar tientallen transfers in de Serie A. In totaal gaat het om 62 transfers in de periode tussen 2019 en 2021. De grootste transfer die wordt onderzocht is die van Victor Osimhen, die vorig jaar van het Franse OSC Lille naar Napoli verhuisde.

In Italië zijn ruiltransacties al enige tijd onderwerp van gesprek. Bij het ruilen van spelers is het moeilijk om een precieze marktwaarde vast te stellen en daar zouden clubs misbruik van maken. Volgens Italiaanse media heeft Covisoc, de toezichthouder van Serie A-clubs, een gedetailleerd rapport gestuurd naar de aanklager en naar Gabriele Gravina, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond.