Sport

'Parel' Fandi met talentvolle zoons terug in Groningen

Fandi Ahmad met zoons Irfan (l.) en Ikhsan.

Fandi Ahmad met zoons Irfan (l.) en Ikhsan.

Jos Schuurman

Bij een groot deel van de supporters van FC Groningen gierde in de afgelopen tien dagen de opwinding door de aderen. Fandi Ahmad (56), de ‘Parel uit het Oosten’ die tussen 1983 en ‘85 uitgroeide tot held van het Oosterpark, was terug in het noorden. En hij had zijn zoons Irfan (20) en Ikhsan (18) met zich mee. Zij waren op proef. Krijgt de Groningse aanhang op termijn weer een vleugje Fandi te zien?

Fandi Ahmad met zoons Irfan (l.) en Ikhsan.

Fandi Ahmad met zoons Irfan (l.) en Ikhsan.

Jos Schuurman

Al vroeg in de week is te zien hoeveel de terugkeer van Fandi losmaakt. Wie aankomt op Corpus Den Hoorn, het trainingscomplex van de club, moet even met de ogen knipperen. De training van het eerste elftal wordt door een handjevol bezoekers gevolgd. Die van de beloften, waar Fandi langs de kant de verrichtingen van zijn zoons bekijkt, door tientallen.  "Voor de mensen van 45 jaar en ouder hier in Groningen is hij echt een held", zegt voormalig FC Groningen-speler Henk de Haan, die altijd contact hield met Fandi en de proefperiode van de zoons in orde maakte. "Zelfs als we door de Albert Heijn lopen willen er mensen op de foto. Hotelovernachtingen worden betaald, er worden etentjes geregeld, terwijl hij hier maar twee jaar heeft gespeeld." 

Foto met Cruijff en Van Basten 

Mannen en vrouwen stralen als ze met Fandi op de foto gaan. Het ‘hallo, hoe gaat het met jou?’ klinkt uit geen mond zo opgewekt als uit die van de goedlachse Fandi. De Groningers hopen van harte dat de twee oudsten van vijf Fandi-telgen het talent van hun vader in de genen hebben. Fandi senior was begin jaren tachtig nog op proef bij Ajax. Hij staat nog op de foto met Johan Cruijff en Marco van Basten. Een driejarig contract liet hij links liggen, omdat hij terug wilde naar Azië. Hij ging voetballen in Indonesië. Niet veel later kwam hij alsnog in Nederland terecht, toen oud-voorzitter Renze de Vries hem naar FC Groningen haalde. Hij maakte kort na zijn komst de 2-0 in het jaar dat Groningen debuteerde in Europa, tegen Internazionale voor de UEFA Cup, als ploeggenoot van huidig technisch manager Ron Jans. Die zette na het zien van beelden met de scouting de signalen op groen voor een proefperiode van zijn zoons.

De zoons van Fandi Ahmad tijdens de training met de beloften van FC Groningen.

De zoons van Fandi Ahmad tijdens de training met de beloften van FC Groningen.

Jos Schuurman

"Een andere zoon (15) studeert in Engeland en speelt daar voor een collegeteam", zegt De Haan. "Fandi! Komt hij ook naar Groningen?" De man die in 2003 werd verkozen in het ‘elftal van de eeuw’ van Groningen en de beste voetballer is die Singapore ooit heeft gekend, lacht breeduit: "Hopefully." De Haan: "Ze worden de Beckham-familie van Singapore genoemd", vertelt hij razend enthousiast over de centrale verdediger (Irfan) en de creatieve aanvaller (Ikhsan). "Iedereen denkt dat het kleine Aziatische mannetjes zijn, maar ze zijn 1 meter 89 en 1 meter 82. Zij zijn echt reuzen in Singapore."

Dienstplicht

Beiden hebben er net anderhalf jaar dienstplicht op zitten in hun vaderland en zijn nu vrij om hun vleugels uit te slaan. Fandi wil zijn zoons in Europa zien spelen en dat moet beginnen in Groningen. "Ik hoop dat het lukt. Ze doen het goed en genieten ervan", zegt Fandi in een mix van Nederlands en Engels. "Al trainen ze hier twee keer per dag, dat zijn ze niet gewend.  Deze week moeten ze weer terug, want ze spelen eind maart met het nationale team een kwalificatieduel voor de Asian Cup (tegen Chinees Taipei, red.). Dit is een prachtige ervaring." Voor het duel met PEC Zwolle haalden tientallen supporters hun hart op. De Haan heeft in het supportershome van FC Groningen een meet&greet georganiseerd. Met Fandi en zijn zoons op de tribune behaalt de club prompt zijn eerste overwinning van 2018. "Hij is nog steeds ons geluksmannetje", lacht De Haan, die vertelt dat de zoons niets liever willen dan ooit zelf op het veld staan van het Noordlease-stadion. 

Investeren

Dinsdag speelden de twee nog een oefenduel mee met Onder 19 en hadden ze een evaluatiegesprek. "Dat was zeer positief, maar er is nog geen beslissing genomen. Hopelijk mogen ze in de zomer nog een keer terugkomen, als ze ook topfit zijn", zegt De Haan. Dat zat er nu na anderhalf jaar dienstplicht niet in. De Haan weet ook dat het voor Groningen moeilijk is om spelers van buiten de EU (door bijbehorend salaris) direct te binden. "Maar misschien maakt het zoveel los, dat partijen willen investeren om deze jongens bij Groningen te houden. Twee nieuwe Fandi’s, dat zou toch prachtig zijn?"

Lees meer over