Sport/Autosport
1789360
Autosport

Coronel na test: 'Ik ga bekers ophalen'

De bolide van Tom Coronel.

De bolide van Tom Coronel.

Het raceseizoen voor de kersverse toerwagenklasse WTCR dat het FIA World Touring Car Championship heeft vervangen, begint officieel op 7 april in Marrakech, maar op het circuit van Zandvoort werd dinsdag en woensdag al een tipje van de sluier opgelicht.  

De bolide van Tom Coronel.

De bolide van Tom Coronel.

Veel bekende coureurs uit het WTCC namen de gelegenheid te baat om hun Audi, Volkswagen of Honda te testen, onder wie Rob Huff, Mehdi Bennani en Esteban Guerrieri maar ook de enige Nederlandse deelnemer Tom Coronel. Alleen de teams met SEAT, Peugeot, Hyundai en Alfa Romeo kozen voor andere circuits.

De 45-jarige routinier Coronel die de afgelopen dertien jaar aan het WTCC deelnam, gaat met het nieuwe model Honda Civic rijden die is opgebouwd bij het Italiaanse JAS Motorsport dat in het WTCC als fabrieksteam voor Honda opereerde. Coronel heeft Tiago Monteiro als teamgenoot.

.

.

De Portugees maakte vorig jaar een zwaar trainingsongeval mee. De gevolgen hielden hem heel lang uit de competitie. Het kostte hem uiteindelijk de wereldtitel. Pas onlangs maakte de ex-Formule 1-coureur die problemen met zijn zicht had, zijn eerste ritten in de Civic. Op Zandvoort werkte hij zijn come-back verder uit.

Coronel was uitermate content met zijn testdagen voor het Belgische team van Boutsen-Ginion, waar “alleen maar Italiaans wordt gesproken”, lachte hij met verwijzing naar de monteurs van JAS. “Ik mag niet zeggen dat het een fabrieksteam is, maar ik weet wel dat Honda altijd in competitie is. Ook bij JAS zit er steeds een motorsportgedachte achter."

.

.

Na honderden rondjes op het natte (dinsdag) en zonnige circuit (woensdag) kreeg Coronel het gevoel zich te kunnen levelen met de concurrentie. “En dat was in het WTCC niet zo. Ik was veldvulling, zo eerlijk ben ik wel. Nu ga ik ervan uit dat ik dit seizoen zeker drie keer eerste, drie keer tweede en drie keer derde ga worden. Ik ga meer bekers ophalen dan in de laatste tien jaar”, sprak hij ferm.

Omdat er officieel geen ‘manufacturers’ aan het WTRC meedoen, mag er van de FIA geen label wereldkampioenschap aan de serie worden gehangen. Wel World Cup. Het WTCR doet op 20 en 21 mei naar Zandvoort tijdens de Max Verstappen-dagen. Om op de FIA-kalender te komen moest er wel €170.000 naar de internationale autosportfederatie worden overgemaakt, waarvoor RTLGP, promotor Eurosport Events en Circuit Zandvoort de handen ineen hebben geslagen. “Het is wijs aanwezig te zijn op home-ground. Er komt veel publiek en wij zorgen voor de races naast de demo’s van Max. Een win-win-situatie”, meende Coronel dan ook.