Sport/Tennis
1790054466
Tennis

Tenniswereld gaat slachtoffers bosbranden in Australië helpen

Binnen de Australische tenniswereld ontstaan allerlei ideeën en initiatieven om iets te doen voor de slachtoffers van de vernietigende bosbranden in Australië.

De Australische tennisser Nick Kyrgios, de nummer 30 van de wereld, riep op nieuwjaarsdag tennisbond Tennis Australia en de Australian Open al op tot het spelen van een demonstratiewedstrijd, met als doel het ophalen van zoveel mogelijk geld.

De ’bad boy’ van het tenniscircuit gaat zelf onder meer 200 Australische dollars (125 euro) doneren voor elke ace die hij slaat tijdens de talrijke toernooien in de Australische zomer.

Kort na het wereldkundig maken van het idee besloten veel andere Australische tennissers zich aan te sluiten bij het initiatief van Kyrgios, waaronder Alex de Minaur. „Ik vind dit een leuke actie en ik ga 250 Australische dollar per ace overmaken, al denk ik niet dat ik zoveel aces als jij zal gaan slaan”, schreef De Minaur, de mondiale nummer 18.

John Millman en dubbelspecialist John Peers sloten zich ook aan. Zij maken ieder 100 euro per ace over aan het goede doel. Bij de vrouwen steunde Sam Stosur het initiatief. De winnares van de US Open in 2011 doet net als Kyrgios voor 200 dollar per winnende opslag mee.

De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben in Australië tot nog toe zeker veertien mensenlevens geëist. Een gebied ter grootte van België is afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1300 huizen afgebrand.

Toptennissers uit de hele wereld bevinden zich momenteel in Australië om zich onder meer voor te bereiden op de Australian Open, de eerste grandslam van het jaar, dat 20 januari van start gaat. Deze week beginnen ook de ATP Cup, een nieuw landentoernooi, en de toernooien van Brisbane en Adelaide.

Craig Tiley, baas van Tennis Australia en de Australian Open, heeft inmiddels laten weten geld te willen inzamelen rond de toernooien. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.