Sport/Voetbal
1794750633
Voetbal

AZ verkleint achterstand op Ajax na moeizame zege op Heerenveen

Myron Boadu juicht na zijn goal.

Myron Boadu juicht na zijn goal.

HEERENVEEN - AZ heeft de lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen met pijn en moeite winnend weten af te sluiten. In Friesland werd met 2-1 gewonnen.

Myron Boadu juicht na zijn goal.

Myron Boadu juicht na zijn goal.

Dani de Wit opende in de 35e minuut de score, nadat Heerenveen-verdediger - en huurling van Ajax - Sven Botman de bal met een omhaal in zijn eigen zestienmeter probeerde weg te werken. Dat mislukte, vervolgens was De Wit meedogenloos: 0-1.

Chidera Ejuke maakte met een fraaie aanval van de Friezen gelijk in de 69e minuut, maar de gelijke stand duurde niet lang. Myron Boadu profiteerde drie minuten later van een scrimmage na een AZ-corner: 1-2.

Ejuke kreeg nog een geweldige kans op de 2-2, maar de bal verdween aan de verkeerde kant van de paal.

Door de zege staat AZ nu drie punten achter op Ajax. De Amsterdammers hebben wel een wedstrijd minder gespeeld en spelen zondagmiddag om 14.30 uur uit bij FC Groningen.

Reactie Slot:

AZ-trainer Arne Slot sprak tijdens de winterstop over het rendement van zijn spits Dani de Wit, die in de eerste seizoenshelft maar twee keer wist te scoren. De opgeluchte trainer zag dat De Wit tegen sc Heerenveen trefzeker was, net als in de bekerwedstrijd tegen TOP Oss.

„Op trainingskamp heb ik tegen hem gezegd dat een aanvaller van AZ meer goals moet maken”, zei Slot bij FOX Sports. „Maar je moet Dani niet onderschatten, hoeveel werk hij verzet. Hij is overgekomen van Jong Ajax en speelt nu voor het eerst structureel in de basis op het hoogste niveau. Het gaat steeds meer leiden tot goals. Hij is goed bezig.”

Slot dacht na de 1-1 van Heerenveen even terug aan de wedstrijd van vorige week, toen AZ na een voorsprong met 3-1 verloor van Willem II. „Na die 1-1 dacht ik even: het zal toch niet weer? Dat in combinatie met onze gemiste kansen zorgt nu wel voor extra opluchting.”

Slot wilde niet ingaan op een mogelijk vertrek van Thomas Ouwejan, die mogelijk verhuurd gaat worden. „Het is het beleid van de club dat de hoofdtrainer daar niet over praat”, aldus Slot. „Ik heb het liefst dat hij niet weggaat. Vanavond hebben we kunnen zien hoe waardevol hij voor ons is.”