Sport/Tennis
1796040033
Tennis

Nederlandse mist finale in Peking

Bertens laat enorme kans liggen

Kiki Bertens slaat haar gevreesde forehand.

Kiki Bertens slaat haar gevreesde forehand.

Kiki Bertens heeft in de halve finales van het toernooi van Peking een pijnlijke nederlaag geleden.

Kiki Bertens slaat haar gevreesde forehand.

Kiki Bertens slaat haar gevreesde forehand.

Bij de China Open kreeg de 27-jarige Nederlandse dé kans om voor het eerst in vijf ontmoetingen af te rekenen met nummer 1 van de wereld, Ashleigh Barty. Bertens mocht in de derde set voor de wedstrijd serveren en kreeg in de tiebreak een wedstrijdpunt, maar ze ging toch onderuit: 3-6, 6-3 en 6-7 (7). Door de nederlaag blijft Bertens voorlopig negende in de Race to Shenzhen. De beste acht speelsters mogen aan het einde van deze maand meedoen aan het lucratieve eindejaarstoernooi van de WTA.

In de eindstrijd neemt Barty het zondag op tegen Naomi Osaka. De Japanse was met 6-4 6-2 de meerdere van de Deense titelverdedigster Caroline Wozniack.

De winnares in de hoofdstad van China mag ruim 1,5 miljoen dollar (bijna 1,4 miljoen euro bijschrijven) op haar rekening. Voor de verliezend finaliste ligt 762 duizend dollar klaar, bijna 700 duizend euro. Bertens gaat met de helft van dat bedrag naar huis.

Matige start

De start van Bertens tegen de nummer 1 van de wereld was matig. Ze leverde direct haar eerste servicebeurt in. In het middenstuk van de eerste set kreeg Bertens een kans om terug te breken. Op eigen service maakte ze vervolgens nog drie setpunten ongedaan, maar de set ging toch naar de 23-jarige Australische. Ze benutte in haar eigen opslaggame haar zesde kans.

Ashleigh Barty staat bekend om haar om haar lepe spel.

Ashleigh Barty staat bekend om haar om haar lepe spel.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Deze keer was het Bertens die Barty al snel een servicegame afhandig maakte. En ook die break bleek beslissend. Daarom moest voor de vierde keer in vijf ontmoetingen een beslissende set de beslissing brengen in een duel tussen de twee wereldtoppers.

Bertens begon ook voortvarend aan het beslissende bedrijf. Ze brak haar kleine opponente opnieuw, maar voor het eerst in de wedstrijd slaagde een speelster erin om een rebreak te plaatsen. Een paar slordige baselineslagen van Bertens stonden aan de basis van die tegenvaller voor de Nederlandse. Bij tijd en wijle speelden beide vrouwen fantastisch tennis. Het was niet alleen powertennis wat de klok sloeg, maar af en toe leek het wel een schaakduel.

De volgende break was er een game later opnieuw eentje voor Bertens. Met een prima smash nam ze opnieuw de leiding. Mede door de spanning maakten beide vrouwen in het vervolg aardig wat onnodige fouten. Op 5-4 mocht Bertens voor de wedstrijd serveren, maar die game was nog niet aan haar besteed. In de bloedstollende tiebreak kreeg Bertens een wedstrijdpunt, maar zocht ze het net op met een te angstige aanvalsbal. Twee punten later maakte Barty het wel af en droop Bertens teleurgesteld af.

Om alsnog plaatsing voor de WTA Finals te bewerkstelligen, moet Bertens over ruim een week een goed resultaat neerzetten in Moskou.