Nieuws/Sport
1796979
Sport

Mentel euforisch: 'Fantastisch, hoe mooi is dit?'

Bibian Mentel

Bibian Mentel

Bibian Mentel neemt afscheid van haar paralympische carrière met twee gouden plakken bij het para-snowboarden.

Bibian Mentel

Bibian Mentel

Ze prolongeerde in Pyeongchang haar titel op de cross en voegde daar een tweede titel aan toe op de slalom. "Hoe mooi is het met twee gouden plakken af te sluiten. Het is helemaal fantastisch", glunderde de 45-jarige Loosdrechtse in de eerste video van TeamNL.

IJzige piste

Ze had haar zinnen gezet op het goud op de slalom, een nieuwe discipline op de Paralympics. "Het was erg spannend. Ik was in de training hard gevallen en daar was mijn nek goed getest. En aangezien de piste erg ijzig was, ging mijn eerste run voorzichtig", vertelde Mentel. "In de tweede ging het gas erop, maar toen Lisa Bunschoten onder mijn tijd dook, begon ik te twijfelen of het goed zou komen."

Haar trainer en haar echtgenoot praatten haar moed in voor de derde en beslissende run. "En als het dan lukt de beste tijd neer te zetten, is dat echt fantastisch", aldus Mentel.

Strijden

De vrouw die al jarenlang in gevecht is met kanker, won vier jaar geleden op de Paralympics van Sotsji het goud op de snowboardcross. "Welke medaille de mooiste is? Ze zijn allemaal heel anders. Voor Sotsji heb ik me ingezet om snowboarden op het paralympische programma te krijgen. De medaille was de kers op de taart. Hier heb ik er echt voor moeten strijden. Zowel op de banked slalom als op de cross."

Het waren haar laatste Spelen. "Volgend jaar is er een WK. Of ik daar mee wil doen, ga ik rustig bedenken. Maar dit waren zeker mijn laatste Spelen. Over vier jaar ben ik 49. Ik vind het goed zo en ik draag het stokje graag over."