Nieuws/Sport
1797046
Sport

Bendsneyder ontketend: 'Hoef me niet op te vouwen'

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

Motorcoureur Bo Bendsneyder voelt zich ontketend nu hij de lichtste raceklasse in het wereldkampioenschap vaarwel heeft gezegd en vandaag in Qatar zijn debuut gaat maken op de zwaardere Moto2-machine met 600cc-Honda-motor.

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

"Daarop hoef ik me niet meer op te vouwen zoals in de Moto3. Ik zit nu veel natuurlijker op de fiets en dat voelt fijner aan", verzuchtte de 19-jarige Rotterdammer, wiens lengte van 1 meter 80 hem in de weg zat op de kleine, lichtgewichtmachientjes met 250cc-motoren. "Heel frustrerend, omdat ik wel de snelheid had maar dat kwam er niet uit. Met mijn postuur pas ik beter bij de Moto2." 

Verwachting

Al in de loop van vorig seizoen uitte hij de wens om met zwaardere en grotere machines te willen racen. Met zijn manager Arie Molenaar is het hem gelukt een plek te verwerven in het Tech3 Racing Team van de Fransman Hervé Poncharal, die ook in de koningsklasse MotoGP actief is. Hij bestuurt er de Mistral 610-machine, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er in 2019 naar een KTM-chassis wordt uitgeweken.

Immers, Poncharal gaat volgend jaar in de MotoGP een samenwerking aan met KTM na jarenlang als satellietteam van het Yamaha-fabrieksteam te hebben gefungeerd. "Ik heb alleen in de wandelgangen daar iets over vernomen, maar het zou raar zijn als Tech3 in de Moto2 ook niet met KTM gaat rijden", beweerde Bendsneyder, die met Poncharal een eenjarig contract met optie is overeengekomen.

Geslaagde dagen

"We kunnen terugkijken op drie geslaagde testdagen in Jerez", vertelde Bendsneyder in de aanloop naar de seizoenstart waarin hij sneller was dan zijn nieuwe, Australische teamgenoot Remy Gardner. "We hebben de stappen gemaakt die we wilden maken en mijn gevoel met mijn Mistral 610 wordt steeds beter. We hebben ons met name geconcentreerd op de ‘race pace’ en ik heb een racesimulatie kunnen rijden, waarin ik in de laatste ronde mijn snelste tijd liet noteren. Ik wist constant rondetijden in de 1’42 te rijden, iets waar ik erg blij mee ben. Ik ben klaar voor Qatar, maar ook in het besef dat ik nog veel moet leren en dat de competitie zwaar is. Eén tiende verschil kan je zomaar vier of vijf plaatsen kosten. Toen ik voor Tech3 zou gaan rijden, werd mij verteld dat het voor mij een leerseizoen zal worden en dat ik het beste uit mezelf moet zien te halen. De druk staat er meteen op en zo hoort het ook."

Evenals Bendsneyder slaat ook het Nederlandse team RW Racing GP in Qatar een nieuw hoofdstuk op. Het raceteam van de Drentse eigenaar Roelof Waninge is in de Moto2 van chassisbouwer overgestapt en heeft een verbond gesloten met het Japanse NTS, dat samenwerkt met het Zwitserse engineeringsbedrijf GEO Technologies. De Zuid-Afrikaan Steven Odendaal en Amerikaan Joe Roberts zijn de nieuwe coureurs.